Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica
Caminos agrarios

Agricultura dissenya un pla de 180 milions d'euros per a la millora i rehabilitació dels camins rurals

30/03/2023
Agricultura dissenya un pla de 180 milions d'euros per a la millora i rehabilitació dels camins rurals
  • El pla ‘Caminant’ preveu l'actuació sobre 1.000 quilòmetres de vies agràries
  • La Generalitat ha invertit 32 milions d'euros en la restauració i el manteniment d'aquesta xarxa d'infraestructures des de 2017

La Conselleria d'Agricultura ha presentat l'Estratègia d'obres de camins rurals de la Comunitat Valenciana 2023-2038, que preveu una inversió total de 180 milions d'euros en 15 anys. Aquestes infraestructures suposen un element vital per a desenvolupar l'activitat agrària i ramadera en zones rurals, així com en la seguretat de les persones agricultores i la població que freqüenten les vies.

La Conselleria, després de detectar els problemes que presentava l'estat dels camins rurals, va activar en 2017 tota una sèrie d'actuacions destinades a la millora i el condicionament dels camins agraris. Des d'aqueix any, les inversions escomeses s'han concretat en un total de 22 milions, als quals cal sumar la partida d'altres 9,5 milions aprovada en el pressupost corresponent per a enguany.

Ara, a la vista de la importància que aquestes infraestructures tenen en la millora de les condicions dels habitants del medi rural, Agricultura ha decidit el disseny i la posada en marxa d'aquest pla d'actuació per als pròxims anys. Les actuacions aconseguiran un total de 1.000 quilòmetres de traçat al llarg de tota la Comunitat Valenciana.

En aquesta línia, la consellera d'Agricultura, Isaura Navarro, ha explicat que “invertir en la millora i el manteniment d'aquests camins garanteix un desenvolupament sostenible i equilibrat del territori i una millora en la qualitat de vida de les persones que viuen i treballen en aquestes zones”.

Navarro ha recordat l'impuls que la Generalitat dona per a la restauració d'aquestes infraestructures al llarg de la legislatura, dins d'una estratègia global per a facilitar el dia a dia al món rural.

Per part seua, el secretari autonòmic d'Agricultura, Roger Llanes, ha destacat la importància del pla “perquè és la primera vegada en la història que la Comunitat Valenciana elabora un projecte d'aquesta magnitud, ja que som conscients que és necessari proporcionar als habitants de les zones rurals les condicions òptimes perquè puguen desenvolupar el seu mitjà de vida”.

Aquestes vies constitueixen els canals de connexió entre comarques, municipis i partides, proporcionen els accessos als cultius i a construccions agroindustrials i, a més, faciliten l'activitat diària de les zones que pateixen més risc de despoblament.

El pla preveu una línia d'ajudes per a la rehabilitació i el recondicionament de camins rurals, els beneficiaris de les quals són els ajuntaments. L'estratègia inclou, entre altres aspectes, la reparació de camins en cas de situacions d'emergència en les quals es produïsquen danys importants i siga necessari actuar.

L'elaboració d'aquesta estratègia respon a una anàlisi i un diagnòstic previs de l'estat d'aquestes infraestructures elaborat pel Col·legi d'Enginyers Agrònoms, que ha sigut part fonamental per a coordinar-la i desenvolupar-la.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats