President
Inflació

El Consell activa un suport extra de 48 milions d’euros per a facilitar el lloguer d’habitatge a joves i per a compensar les famílies amb hipoteques variables

30/03/2023
El Consell activa un suport extra de 48 milions d’euros per a facilitar el lloguer d’habitatge a joves i per a compensar les famílies amb ...
  • El president ha mantingut una reunió amb el vicepresident segon i conseller d'Habitatge, Héctor Illueca, i amb el conseller d'Hisenda, Arcadi España, en la qual s'han acordat aquestes noves mesures
  • La Generalitat reforçarà el Bo Lloguer Jove mitjançant 30 milions addicionals als previstos pel Govern, que permetran arribar a 8.900 joves 
  • Es posa en marxa una nova línia d'ajudes dotada amb 18 milions d'euros per a afrontar l'augment de les hipoteques variables, que beneficiarà 30.000 famílies valencianes
València.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat l’activació d’un suport extra de 48 milions d’euros per a protegir el dret a l’habitatge mitjançant un increment de la dotació econòmica per al lloguer jove, i la posada en marxa de noves mesures que compensaran les famílies amb préstecs hipotecaris davant de l’augment dels tipus d’interés.

Així s’ha acordat en la reunió que ha mantingut el cap del Consell al Palau amb el vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, i el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España.

Aquestes mesures segueixen, en paraules del president de la Generalitat, “intensificar el gran objectiu del Consell de donar resposta a la inflació, ajudar les famílies valencianes i impulsar polítiques útils de primera necessitat”.

En aquest marc, es reforçarà el Bo Lloguer Jove mitjançant una aportació de la Generalitat de 30 milions extra de recursos propis, que se sumen als 22,8 que ja estaven previstos. Amb aquest reforç s’arribarà a 8.900 joves amb el suport de 250 euros al mes durant dos anys.

Juntament amb aquesta mesura, com ha explicat el president, s’impulsarà una altra ajuda familiar extraordinària davant de l’augment de l’euríbor. Aquest nou suport, destinat a persones de rendes mitjanes i baixes, compensarà l’augment dels tipus en hipoteques a tipus variable per a habitatge habitual.

Ajudes per a les hipoteques variables

Tal com ha explicat Ximo Puig, serà una ajuda directa i única per hipoteca. “La mesura es dirigeix als qui més esforç dediquen al pagament de la hipoteca, en concret, aquells als qui se’ls ha revisat la hipoteca des de l’1 d’abril de 2022, que els seus interessos han augmentat més d’un 30 %”, ha precisat.

Per a aquests casos, s’arbitren dos supòsits: una ajuda de 600 euros destinada a famílies amb ingressos d’un màxim de 25.200 euros, i que dediquen almenys el 40 % del seu sou a la quota, i una ajuda de 300 euros dirigida a famílies amb ingressos d’un màxim de 33.600 euros i que dediquen almenys el 50 % a la hipoteca.

En els dos casos, la sol·licitud de l’ajuda començarà al maig i es calcula que arribarà a unes 30.000 famílies, amb una inversió pública de 18 milions d’euros.

Aquesta mesura de suport serà compatible amb una iniciativa addicional prevista per a la campanya de la renda, com és la deducció d’un màxim de 100 euros per a compensar l’augment d’interessos. Com ha recordat, aquesta deducció es destina a rendes individuals d’un màxim de 30.000 euros i a conjuntes de 47.000 euros com a màxim.

“Volem arribar a aquells que més ho necessiten, els joves que inicien el seu projecte de vida i les famílies treballadores que mereixen un suport extraordinari”, ha assenyalat el president.

Per la seua banda, el vicepresident segon i conseller d’Habitatge, Héctor Illueca, ha destacat que el Consell demostra amb aquestes mesures, que formen part d’un paquet més ampli per a pal·liar els efectes de la inflació, que “està al costat de la gent humil”.

Així mateix, ha subratllat que l’ampliació de la dotació del Bo Lloguer Jove, que se suma a les aportacions del Govern central, permetrà donar resposta a la necessitat d’ajudar la població juvenil a accedir a un habitatge i atendre el màxim nombre de beneficiaris i beneficiàries.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig

Declaracions del vicepresident i conseller d'Habitatge, Héctor Illueca