Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica

El Consell analitza un informe sobre l’estratègia BIM per al foment de la sostenibilitat i la digitalització en l’edificació

31/03/2023
  • L'informe recull l'estudi i el desenvolupament de la metodologia BIM aplicada en el procés de transformació digital en el sector de l'edificació
  • El document de la Conselleria d'Habitatge s'estructura en cinc objectius que segueixen la digitalització per a la sostenibilitat

El Consell ha analitzat un informe de la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, elaborat per la Direcció General d’Innovació Ecològica en la Construcció, que conté l’estratègia Building Information Modeling (BIM) per al foment de la sostenibilitat i la digitalització en l’edificació i la seua implantació en l’àmbit de la Generalitat.

L’informe recull el document Estratègia BIM, digitalització per a la sostenibilitat en l’edificació, que reuneix cinc objectius entorn dels quals es defineix la implementació de l’estratègia: governança, persones, processos, tecnologia i comunicació.

Així mateix, es proposen per a cada objectiu els respectius eixos estratègics correlatius i una sèrie de línies d’acció en relació amb cadascun d’aquests objectius.

En aquest sentit, la Generalitat, de manera alineada amb les directrius europees en matèria de desenvolupament, segueix el foment de la transició ecològica dels espais que habitem en el marc dels objectius marcats per l’Agenda 2030.

Metodologia BIM

La transformació digital del sector de la construcció està lligada a la incorporació del sistema BIM, una metodologia de treball col·laboratiu per a la creació i la gestió d’un projecte de construcció.

L’objectiu de la metodologia BIM és centralitzar tota la informació del projecte en un model d’informació digital creat per tots els seus agents.

A més, impulsa l’evolució dels sistemes de disseny tradicionals basats en el plànol, ja que incorpora informació geomètrica (3D), de temps (4D), de costos (5D), ambiental (6D) i de manteniment (7D).

La implementació d’aquesta metodologia suposa una vertadera revolució tecnològica per a la cadena de producció i gestió de l’edificació i les infraestructures.