Sanitat Universal i Salut Pública

L’Hospital General Universitari d’Elx atén un centenar de pacients des de l’inici del Codi Infart 24 hores

01/04/2023
  • La Unitat d’Hemodinàmica va ampliar l’atenció que presta les 24 hores, els 365 dies de l’any, l’any passat
  • L’hospital il·licità és referència per als departaments d’Orihuela, Vinalopó i Torrevieja en atenció urgent

La Unitat d’Hemodinàmica de l’Hospital General Universitari d’Elx ha atés un centenar de pacients des que el mes de novembre passat el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, anunciara que l’hospital entrava a formar part del Codi Infart 24 hores.

Així, la Unitat d’Hemodinàmica del Servei de Cardiologia ha ampliat l’horari d’atenció dels pacients amb infart agut de miocardi, i ha passat d’atendre els casos exclusivament de 8.00 a 15.00 hores de dilluns a divendres, a fer-ho les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any, de manera que es garanteix l’atenció precoç i coordinada a pacients del sud de la província d’Alacant que pateixen aquesta patologia.

Beneficis

El doctor Pedro Morillas, cap del Servei de Cardiologia, explica que “gràcies a la implementació de l’horari en la Unitat d’Hemodinàmica del centre il·licità, en aquests primers quatre mesos d’activitat, un total de 100 pacients han pogut rebre atenció a Elx”.

D’aquests 100 pacients, 50 pertanyen al Departament de Salut de l’Hospital General Universitari d’Elx, 7 al Departament Elx-Crevillent, 21 al d’Orihuela i 22 al de Torrevieja.

Infart agut de miocardi

L’infart agut de miocardi és una situació molt greu que es produeix a conseqüència de l’obstrucció completa d’una de les artèries del cor, generalment per la formació d’un trombe sobre una placa d’ateroma.

Actualment, el tractament consisteix a tractar de restablir el flux de sang en l’artèria obstruïda mitjançant l’aspiració del trombe o la dilatació de la zona d’oclusió amb catèters que s’insereixen mitjançant una burxada en l’artèria de la monyica. Aquest tractament, que es denomina angioplàstia primària, i segons especialistes en la matèria, ha demostrat ser la millor opció terapèutica, sempre que s’hi puga tindre accés en els 120 minuts següents al primer contacte mèdic.

Importància de l’atenció precoç

En aquest sentit, la doctora Paula Tejedor, responsable de la Unitat d’Hemodinàmica de l’hospital il·licità, assegura que “per això són tan importants totes les mesures dirigides a poder obrir l’artèria culpable de l’infart en el mínim espai de temps possible. Amb la disponibilitat 24 hores de la Unitat d’Hemodinàmica de l’Hospital General d’Elx s’està assolint una atenció més ràpida a tots els pacients de la zona sud de la província d’Alacant, independentment de l’hora a la qual el pacient presente un infart”.

Cal destacar que la Unitat d’Hemodinàmica compta amb equipament d’alta tecnologia, i ja atenia abans de formar part del Codi Infart 24 hores més de 700 pacients a l’any, una xifra que a partir d’ara s’incrementarà.

A més, l’inici de l’activitat Codi Infart 24 hores a l’hospital va requerir una ampliació important de la plantilla mèdica i d’infermeria a la Unitat d’Hemodinàmica, i es va passar a ser 4 especialistes mèdics, 8 professionals d’infermeria i 4 auxiliars d’infermeria.