Detalle nota de prensa - Comunica GVA
La Generalitat presenta l’estratègia per a digitalitzar i millorar la gestió del parc edificatori públic
- El vicepresident segon i conseller d'Arquitectura Bioclimàtica i la directora general d'Agenda Urbana i Arquitectura del Ministeri participen en la presentació
- Héctor Illueca afirma que l'estratègia BIM contribueix al canvi cap a paradigmes d'economia circular i l'avanç de la transició ecològica
El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha presentat l’Estratègia BIM. Digitalització per a la sostenibilitat en l’edificació de la Generalitat Valenciana. Una iniciativa sobre la qual el vicepresident ha informat el Ple del Consell, que permetrà fer una gestió integral i digitalitzada dels actius construïts de la Generalitat per a una millora de la qualitat, la sostenibilitat i la resiliència del parc d’edificis públics o destinats a ús públic.
El vicepresident segon ha destacat que la consolidació de l’estratègia Building Information Modeling (BIM) en el sector de l’edificació valencià “contribueix, de manera decisiva, al canvi cap a paradigmes d’economia circular i l’arquitectura bioclimàtica i, per tant, a l’avanç de la transició ecològica al nostre territori”.
En la seua intervenció, ha destacat la importància d’aquesta eina de treball per dos motius fonamentals. El primer és que el seu ús “intensifica la productivitat del nostre sector i, en conseqüència, el dinamisme de l’economia valenciana”. Concretament, facilita la coordinació entre professionals, en permetre-hi la interoperabilitat, i estableix una metodologia comuna per a crear sinergies en les fases del procés d’edificació.
El segon motiu fa referència al fet que la metodologia BIM és capaç d’il·lustrar el procés complet d’edificació, enginyeria civil, manteniment i, fins i tot, demolició i posterior reciclatge de materials. Això permet “sistematitzar tot el cicle de vida d’un edifici i planificar determinades variables relacionades amb la reutilització dels materials de l’edificació i el potencial bioclimàtic dels edificis”.
Cal tindre en compte que, segons dades de l’Agència Europea del Medi Ambient, la Unió Europea genera unes 2.500 tones de residus a l’any, el 30 % dels quals provenen d’activitats derivades de la construcció. Per aquest motiu el Pla d’acció de l’economia circular de la Comissió Europea considera prioritari transformar les activitats que es duen a terme en aquest sector.
Per la seua banda, la directora general d’Agenda Urbana i Arquitectura del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Nuria Matarredona, ha assenyalat que “la cooperació entre administracions és fonamental perquè aquesta transició cap a la digitalització estiga compassada i siga coherent per al sector. Aquesta col·laboració entre Ministeri i Generalitat ho posa així de manifest”.
En l’acte de presentació també han participat la secretària autonòmica d’Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto, i el director general d’Innovació Ecològica en la Construcció, David Calvo.
Així mateix, han estat presents el president de BuildingSmart Espanya, Sergio Muñoz; Carmen Subirón, de l’Institut Valencià de l’Edificació, i David Martínez, director de BIM Building Twice. Aquest últim ha explicat la implementació de la metodologia BIM en els tres casos pràctics dels projectes pilot d’habitatge públic sostenible de la Direcció General d’Innovació Ecològica.
Laura Soto ha explicat que es tracta d’un document que marca el full de ruta per a la transformació digital i la incorporació dels sistemes basats en BIM en l’Administració valenciana. “Aquest repte que ens plantegem des de l’Administració és també una gran oportunitat per a millorar la qualitat de l’arquitectura promoguda per les administracions públiques i una clara voluntat d’impulsar la gestió sostenible dels recursos d’acord amb les directrius que ens marca Europa, promovent la descarbonització i la resiliència”.
Elaboració de l’estratègia
La iniciativa, que s’ha impulsat des de la Direcció General d’Innovació Ecològica en la Construcció en col·laboració amb la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic, es va començar a gestar a través d’una enquesta per a conéixer quin és el nivell de maduresa de la metodologia BIM en la Generalitat Valenciana. Posteriorment, s’han realitzat diverses jornades per a, de manera col·lectiva i consensuada, començar a elaborar l’estratègia.
El novembre de 2022, es va crear la Comissió Interdepartamental i el Consell de Participació per a la Innovació Ecològica en la Construcció, amb la representació de tots els departaments de la Generalitat amb competències en edificació i les entitats del sector implicades, com ho són col·legis professionals, federacions d’empresariat, etc. Amb això, es va donar un important impuls a aquest projecte i, finalment, el 20 de febrer es va consensuar el text definitiu amb la finalitat d’elevar-lo al Ple del Consell perquè en tinguera coneixement.
Finalment, cal recordar que més enllà de l’estratègia que es presenta, des de la Generalitat s’està fent un gran esforç per a acompanyar el sector en aquesta imprescindible transició cap a la seua digitalització. Des de 2021 està col·laborant amb els col·legis professionals de la Comunitat Valenciana i la Federació Valenciana d’Empresaris de la Construcció (FEVEC) a través de la formació bonificada amb més 600.000 euros invertits, de la qual ja s’han beneficiat més de 2.000 tècnics.