Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica
Estació Experimental d’Elx

Agricultura modernitza l’Estació Experimental d’Elx i crearà un evolucionari d’insectes per a lluita biològica

31/03/2023
  • La intervenció, de 6 milions d’euros, permetrà transformar-lo en un centre de referència a Alacant en matèria de sostenibilitat agrària

La Conselleria d’Agricultura ha presentat el projecte de rehabilitació de l’Estació Experimental d’Elx, un projecte que aspira a ser un referent al servei de l’agricultura sostenible a la província d’Alacant. L’actuació, amb una inversió de 6 milions d’euros, també inclou la construcció d’un evolucionari d’insectes per a la lluita biològica contra possibles plagues que afecten els cultius.

L’obra permet modernitzar l’estació experimental i augmentarà les capacitats docents i de transferència amb noves aules, laboratoris, hivernacles semiautomatitzats, etc. A més, disposarà del primer sistema d’aprofitament per a regadiu d’aigües domèstiques residuals en circuit tancat i donarà cabuda al hub tecnològic agrari de la província per a l’estudi de projectes de sostenibilitat dels recursos hídrics, entre d’altres.

El secretari autonòmic d’Agricultura, Roger Llanes; la directora general de Política Agrària Comuna, Maite Chàfer, i el director general d’Agricultura, Toni Quintana, han estat els encarregats de presentar aquesta actuació. Precisament, Llanes ha destacat “la importància d’apostar decididament, tal com estem fent, per la investigació i la transferència al camp d’aquestes troballes de manera ràpida i eficaç”.

Cal assenyalar que la rehabilitació també suposa la recuperació de l’edifici històric de l’estació experimental, amb solucions d’alta eficiència energètica i l’adequació a la normativa tècnica vigent.

Nou centre biològic de plagues

Aquesta inversió també acull la creació d’una nova instal·lació de referència per a la lluita contra les plagues amb un evolucionari d’insectes per tal de seguir avançant en investigació i sanitat vegetal, que s’unirà a la xarxa que formen els centres de Caudete de las Fuentes i de Moncada, on està l’IVIA. D’aquesta manera, la Comunitat Valenciana disposarà de tres centres dedicats a investigar en benefici de l’agricultura i en contra de les plagues que afecten el desenvolupament i la sostenibilitat del sector.

Entre les aportacions d’aquesta nova instal·lació d’Elx s’inclourà també la producció d’insectes, autèntics aliats naturals que ajuden a combatre la mosca de la fruita d’una manera natural i amb alta efectivitat.

En aquesta línia, el secretari autonòmic ha anunciat que “servirà de vincle i enllaç amb la bioplanta de Caudete de las Fuentes, on obtenim insectes estèrils que actuen contra la plaga de la Ceratitis capitata, per a estendre aquest sistema de lluita biològica a les comarques alacantines”.

Galeria d'imatges