Presidència
Cultura

La Generalitat obri al públic les exposicions dels fotoperiodistes Robert Capa i Walter Reuter, una selecció d’imatges d’un gran valor històric i documental

31/03/2023
La Generalitat obri al públic les exposicions dels fotoperiodistes Robert Capa i Walter Reuter, una selecció d’imatges d’un gran valor històric i ...
  • Les exposicions es poden visitar de manera gratuïta, fins al pròxim 2 de juliol, al Palau de les Comunicacions de València
  • El director general de Relacions Informatives, Pere Rostoll, assenyala que l’objectiu de la Generalitat és “acostar les millors fotografies del món als valencians i les valencianes”
  • Robert Capa. Retrospectiva reuneix un centenar d’imatges fetes entre 1932 i 1954, i Lletres per la llibertat, de Reuter, fotografies inèdites del Segon Congrés Internacional d’Escriptors, que va tindre lloc en 1937

La Generalitat ha obert al públic, aquest divendres, les exposicions dels fotoperiodistes Robert Capa i Walter Reuter, Robert Capa. Retrospectiva i Lletres per la llibertat, que es podran visitar gratuïtament fins al pròxim 2 de juliol al Palau de les Comunicacions de València.

El director general de Relacions Informatives, Pere Rostoll, ha visitat les dues mostres acompanyat de la presidenta de Magnum Photos, Cristina de Middel, i el coordinador de l’exposició de Reuter, Paco Cerdà.

Després del recorregut, Rostoll ha indicat que l’objectiu de la Generalitat d’organitzar aquestes exposicions és “valorar l’espai de la fotografia i que els valencians i les valencianes puguen accedir a les millors imatges del món”.

El director ha elogiat el valor documental i històric de les dues exposicions i el nivell testimonial que assoleix el fotoperiodisme, “essencial per a comprendre la història i el que ocorre en el món”.

Sobre l’exposició de Robert Capa, la presidenta de l’agència Magnum, Cristina de Middel, ha destacat que “mostra les imatges més rellevants que van marcar la història de la carrera de Capa, que va unida a la història del segle XX”.

Segons ha explicat, la mostra “és un testimoniatge de com les fotografies capten el que passa en el món i com el llenguatge fotogràfic parla d’emocions”.

Així, ha destacat que “Capa va ser el primer gran fotògraf humanista, un pioner que va retratar les conseqüències de la guerra des de molt a prop i va canviar el paradigma acostant-se a les víctimes i als soldats i captant l’expressió humana per a contar el que estava passant”.

També ha agraït el suport rebut per la Generalitat i la col·laboració a la qual ha arribat amb l’agència Magnum per a mostrar uns “treballs tan interessants i educatius”.

Rostoll i Middel han animat tots els interessats per la fotografia i la història, i tot el públic en general, “a no perdre’s aquesta selecció d’imatges que ajuden a entendre una etapa de la història”.

Robert Capa. Retrospectiva

Robert Capa. Retrospectiva, organitzada en col·laboració amb l’agència Magnum Photos, de la qual Capa va ser cofundador, reuneix una selecció de 97 fotografies realitzades pel fotoperiodista entre 1932 i 1954, sobre temes com la Guerra Civil espanyola, la Segona Guerra Mundial, la resistència de la Xina davant de la invasió japonesa o la Guerra d’Indoxina, i retrats d’artistes amics de l’autor, com ara Picasso, Hemingway, Ingrid Bergman, Henri Matisse o Humphrey Bogart.

Pere Rostoll ha explicat que aquesta exposició és la segona que s’inaugura després de la col·laboració entre la Generalitat i l’agència Magnum, i que es completa amb Close Enough, que ja s’exposa a Alacant, i una mostra de Cristina García Rodero, Middel i la jove fotògrafa Lua Ribera que s’obrirà al públic la setmana vinent a Castelló de la Plana.

Així mateix, Rostoll ha manifestat el seu desig que aquesta col·laboració entre la Generalitat i l’agència Magnum Photos perdure en el temps, de manera que es puguen fer l’any vinent exposicions noves.

L’exposició està integrada per les seccions Lev Trotski (1932); França (1936-1939); Espanya (1936-1939); la Xina (1938); Anglaterra i Itàlia (194-1944); França (1944); Alemanya (1945); Europa de l’est (1947-1949); Israel (1948-1950); i Amics i Indoxina (1954).

Així doncs, fa un recorregut per les guerres que va documentar Robert Capa i recull imatges de les manifestacions que van envoltar l’elecció del Front Popular, el setge de Madrid; la presa de Sicília pels aliats, el desembarcament de Normandia, l’alliberament de París o la primera guerra araboisraeliana.  

A més, l’exposició compta amb la primera fotografia publicada per Capa quan tenia 19 anys, una instantània de Lev Trotski mentre pronunciava un discurs a Copenhaguen en 1932. Així mateix, s’exposa l’última imatge feta pel fotògraf abans de morir a Vietnam mentre documentava la guerra d’Indoxina.

Lletres per la llibertat

L’exposició Lletres per la llibertat mostra les fotografies inèdites que Walter Reuter va fer durant el Segon Congrés Internacional d’Escriptors per a la Defensa de la Cultura, que va tindre lloc a València, Madrid, Barcelona i París el juliol de 1937.

La mostra, que està comissariada per Aku Estebaranz i coordinada pel periodista Paco Cerdà, destaca tant per la qualitat artística com pel valor documental i històric, i és la primera vegada que s’exposa al públic, després de 80 anys en parador desconegut.

L’exposició exhibeix 60 imatges inèdites de l’arxiu fotogràfic de Walter Reuter, que en gran part es va perdre durant la seua eixida a l’exili a França, després de la caiguda de Barcelona en 1939, i posteriorment es va trobar. Les fotografies formen part d’un conjunt temàtic de 360 negatius que pertanyen a l’etapa valenciana de Reuter, durant la qual va ser fotògraf oficial del Segon Congrés Internacional d’Escriptors per a la Defensa de la Cultura.

Formen part de la mostra imatges dels escriptors Miguel Hernández, María Zambrano amb el seu marit de llavors, Alfonso Rodríguez Aldave, o Manuel Altolaguirre i María Teresa León, així com fotografies amb un gran valor documental, com les del desaparegut auditori de la Residencia de Estudiantes de Madrid i del cinema Salamanca.

De les 60 fotografies que s’exposen, 58 són una selecció dels negatius trobats, una altra imatge forma part de l’arxiu històric del Partit Comunista d’Espanya (PCE) i l’última pertany a la Biblioteca Nacional.

Els negatius fotogràfics Walter Reuter

Els negatius perduts es van trobar en l’arxiu personal de Guillermo Fernández Zúñiga, reconegut director de documentals i pare del cinema científic espanyol. Es tracta de 2.200 negatius fotogràfics —tots en 35 mm— que conformen un autèntic arxiu de guerra, ja que tots pertanyen al període de juliol de 1936 a gener de 1939.

Finalment, cal destacar que algunes d’aquestes pel·lícules fotogràfiques han sigut restaurades per la Filmoteca Espanyola, atés que es trobaven en un estat de deterioració avançat.

Documents

    Galeria d'imatges

    Vídeos relacionats

    Talls de veu relacionats

    Declaracions del director general de Relacions Informatives, Pere Rostoll

    Declaracions de la presidenta de Magnum Photos, Cristina de Middel