Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat

Les persones menors de 31 anys ja poden tramitar els abonaments per a viatjar gratis en el transport interurbà de la Generalitat

05/04/2023
Les persones menors de 31 anys ja poden tramitar els abonaments per a viatjar gratis en el transport interurbà de la Generalitat
  • Ja és possible adquirir l'abonament temporal gratuït, la validesa del qual entra en vigor el 7 d'abril, a través dels canals habituals de comercialització d'abonaments i títols multiviatge de cadascun dels concessionaris
  • A la província d'Alacant, per exemple, les usuàries i els usuaris joves podran fer ús dels títols d'FGV que ja funcionen per a viatjar gratis en els transports de la Generalitat, com ara el TRAM d’Alacant

Les persones menors de 31 anys que viatgen habitualment en els serveis públics de transport per carretera de competència de la Generalitat ja poden tramitar els abonaments que els permetran viatjar gratis des del pròxim 7 d’abril.

Les persones interessades a obtindre l’abonament temporal de transport hauran de tindre menys de 31 anys en el moment de la sol·licitud i hauran de presentar DNI, NIE o passaport en vigor, a fi d’acreditar que compleixen el requisit d’edat.

Així mateix, les persones menors de 14 anys desproveïdes de DNI podran acreditar el compliment del requisit d’edat mitjançant el llibre de família, i caldrà que presenten addicionalment la targeta sanitària SIP.

Aquest abonament temporal de transport gratuït es podrà obtindre amb antelació al 7 d’abril, data d’inici de validesa, i durant tot el període de vigència, fins al 31 de juliol, a través dels canals habituals de comercialització d’abonaments i títols multiviatge de cadascun dels concessionaris.

Cada empresa concessionària expedirà aquests abonaments de transport gratuït i comunicarà les instruccions corresponents als seus usuaris i usuàries. Amb aquest objectiu, algunes empreses tenen previst publicar les instruccions en el seu web i altres oferiran tota la informació necessària en les seues pròpies instal·lacions físiques, als municipis en els quals presten servei.

També s’adaptaran abonaments ja existents a aquest període de gratuïtat. Aquest és el cas dels títols propis de cada empresa per a joves i estudiants, que actualment tenien bonificacions i funcionaven com una targeta moneder, els quals es podran continuar utilitzant de manera gratuïta a partir del dia 7 d’abril. Aquelles persones que vulguen obtindre aquests títols poden tramitar la sol·licitud de manera telemàtica a través del web de l’empresa corresponent.

Província d’Alacant

Així, per exemple, a la província d’Alacant, les usuàries i els usuaris joves podran emprar els títols d’FGV que ja estiguen utilitzant per a viatjar gratis en els transports de la Generalitat, com ara el TRAM d’Alacant, ja que els servirà la mateixa targeta.

Les persones joves que encara no tinguen un d’aquests títols de transport d’FGV i es vulguen desplaçar en els autobusos interurbans que cobreixen l’àrea metropolitana d’Alacant, podran obtindre aquest bo gratuït a les instal·lacions d’FGV d’Alacant o les de l’empresa concessionària de les línies (Vectalia) en les seues oficines a Santa Pola.

Recurrència de 10 viatges

La persona usuària haurà d’abonar un import per abonament temporal de transport, en concepte de fiança, que serà reembossat en realitzar 10 viatges, o més, durant el període de vigència de la gratuïtat. La fiança per l’abonament temporal s’estableix en funció del trajecte origen-destinació o, si és el cas, de la combinació zonal.

D’aquesta manera, caldrà desembossar 10 euros en trajectes d’un màxim de 25 quilòmetres o una combinació zonal; 20 euros, per a més de 25 i un màxim de 50 quilòmetres, o més d’una combinació zonal; 30 euros, en trajectes de més de 50 i un màxim de 100 quilòmetres, i 40 euros, en trajectes superiors a 100 quilòmetres. A l’import de la fiança s’aplicarà, exclusivament, el descompte de família nombrosa.

En cas que la persona usuària haja obtingut l’abonament amb targeta de crèdit, la devolució es farà de manera automàtica, sense sol·licitud prèvia, a la targeta amb la qual va obtindre l’abonament. Aquesta devolució es farà en acabar el període de vigència i en el termini màxim d’un mes.

Devolució de la fiança

Per als títols obtinguts amb pagament en metàl·lic, la devolució de l’import en concepte de fiança haurà de ser sol·licitada per la persona usuària en les taquilles, les oficines d’atenció al client o en qualsevol altre servei postvenda habilitat a aquest efecte pel concessionari, en un termini no superior a un mes des de la fi del termini de vigència de l’abonament temporal de transport.

En cas que es produïsca pèrdua o deterioració de l’abonament temporal de transport, la persona usuària podrà sol·licitar un nou abonament temporal de transport, prèvia anul·lació de l’anterior.

Galeria d'imatges