Sanitat Universal i Salut Pública

L’hospital La Fe implanta un marcapassos a un bebé prematur de baix pes

07/05/2023
L’hospital La Fe implanta un marcapassos a un bebé prematur de baix pes
  • El nounat presentava un bloqueig auriculoventricular congènit complet que el posava en situació de risc vital
  • La utilització d’aquest dispositiu ha requerit l’autorització de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris

La Unitat d’Arrítmies, juntament amb els serveis de Cardiologia Pediàtrica i Cirurgia Cardíaca de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe, ha implantat amb èxit, per primera vegada a Europa, un marcapassos sense cables habilitat per a l’ús en xiquets, a un nounat de baix pes.

El bebé, de tan sols quilo i mig, presentava un bloqueig auriculoventricular congènit complet. Un fet que, segons ha explicat el doctor Joaquín Osca, cap de secció de la Unitat d’Arrítmies, li provocava una bradicàrdia severa que posava el menor en una situació de risc vital.

La presència del bloqueig cardíac, ha continuat explicant el doctor, “obliga a l’implant d’un marcapassos per a garantir una freqüència cardíaca adequada a les necessitats del pacient”. L’implant d’un marcapassos en edat neonatal es realitza a través d’un accés quirúrgic, ja que l’implant percutani, el normal en adults, no és possible.

De fet, els marcapassos disponibles en l’actualitat estan dissenyats per a ús en adults, per la qual cosa la grandària que tenen és gran per a un nounat. Per aquest motiu, el marcapassos que s’ha implantat és una adaptació del marcapassos més menut que hi ha: el marcapassos micra, un marcapassos miniaturitzat que s’implanta dins de la cavitat cardíaca en adults.

En nounats, hi ha afegit el doctor, “no es pot implantar aquest tipus de marcapassos en l’interior d’una cavitat cardíaca, per la grandària que té, per això necessita un cable epicardíac, que és el que normalment s’utilitza en aquesta classe de pacients”. Per aquest motiu, s’ha fet una modificació en el disseny perquè tinga un ús concomitant amb el cable que s’implanta en el bebé mitjançant un accés quirúrgic.

La utilització d’aquest dispositiu ha requerit l’autorització de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), que, després d’analitzar les diverses opcions disponibles, n’ha autoritzat l’implant com a ús compassiu. Aquesta autorització ha permés el trasllat del marcapassos des dels Estats Units.

Galeria d'imatges