Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica

El Consell aprova un conveni amb l’Ajuntament d’Alzira per al desenvolupament del projecte guanyador en el concurs Europan 16

12/05/2023
  • L'equip del projecte situat a Alzira va ser guardonat en la dessetena edició d'aquest concurs
  • La Generalitat subvenciona el projecte amb una aportació de 60.000 euros per a 2023

El Consell ha aprovat un conveni de col·laboració entre la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i l’Ajuntament d’Alzira per al desenvolupament del projecte Regeneració resilient, guanyador de la 17a edició del concurs Europan 16.

La Generalitat destina una quantitat de 60.000 euros per a materialitzar en 2023 l’encàrrec resultant del concurs, que es va celebrar entre els anys 2021-2022 entorn del tema Ciutats vives. Inclusivitat i metabolisme, a través del qual es va plantejar un nou paradigma en què és necessari tindre en compte diverses sinergies entre l’àmbit mediambiental, biològic, social, econòmic, cultural i polític.

Aquest projecte situat a Alzira va ser prèviament seleccionat a través d’un concurs convocat per la Direcció General d’Innovació Ecològica en la Construcció de la Conselleria d’Habitatge, dirigit a tots els municipis de la Comunitat Valenciana. Hi va participar en representació d’Espanya juntament amb altres sis propostes.

El projecte Regeneració resilient destaca per l’interés per a abordar la consolidació d’un espai buit en un sector límit d’una ciutat consolidada, que, a més, ofereix l’oportunitat de redefinir el diàleg amb el seu context immediat, així com unir les relacions amb els barris preexistents del Torretxó i de l’Alquerieta.

Europan, concursos d’arquitectura

Europan és una federació europea d’organitzacions nacionals que regeixen concursos d’arquitectura i les realitzacions que es deriven de les decisions dels jurats, a més de la convocatòria i la coordinació del concurs en els diversos països europeus participants.

El Comité Nacional d’Europan és l’òrgan que aprova i coordina els aspectes generals de l’organització de cada edició. Està format pels membres gestors, promotors, patrocinadors i membres associats.

Els membres gestors són el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), que presideix l’organisme, i el Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE), que actua com a entitat convocant. Són membres promotors les administracions públiques que aporten sòls urbans a aquesta convocatòria.

El termini de vigència del conveni s’inicia en el moment de la signatura i conclou el 31 de desembre de 2023.