Detalle nota de prensa - Comunica GVA
El Consell signa un conveni amb la Universitat de València perquè la Càtedra Deblanc assessore la Fiscalia en la lluita contra la delinqüència econòmica
- El conveni té una dotació de 140.000 euros i estarà en vigor un any
El Ple del Consell ha aprovat la signatura d’un conveni de col·laboració entre la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública; la Universitat de València (UV), i la Fiscalia General de l’Estat, perquè la Càtedra Deblanc preste assistència tècnica i especialitzada al Ministeri Públic en la lluita contra la delinqüència econòmica i el blanqueig de capitals.
A més, la Càtedra durà a terme programes formatius, divulgatius, culturals i d’investigació sobre aquesta mena de criminalitat, que permeten sensibilitzar i incrementar el nivell de formació en la matèria d’experts i expertes judicials.
La Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública aportarà 140.000 euros per a la materialització d’aquest conveni, que estarà en vigor un any.
La Càtedra Deblanc va ser creada en 2018 a través d’un conveni entre la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública i el Departament d’Economia Aplicada de la UV, per a dur a terme tasques d’investigació i assistència tècnica i assessoria a la Judicatura i les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat en matèria de delinqüència econòmica, blanqueig de capitals i corrupció.
Aquesta classe de criminalitat es caracteritza pel desenvolupament d’entramats economicoempresarials complexos, afavorits per les noves tecnologies de la comunicació.
Per això, el personal expert universitari de la Càtedra Deblanc utilitza eines informàtiques d’alta precisió i anàlisi del denominat Big Data per a desentranyar els processos de blanqueig de capitals que, en la majoria dels casos, són conseqüència d’altres tipus delictius, com ara el tràfic de drogues, d’armes o el tràfic de persones.
A més de l’assistència tècnica a la Judicatura, la Fiscalia i les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, la Càtedra Deblanc durà a terme conferències, cursos, jornades i seminaris sobre blanqueig de capitals; anàlisis del mercat de criptomonedes; comptabilitat i auditoria; dret penal econòmic; intel·ligència criminal i policial, o estadística aplicada a la detecció de delictes econòmics.