Educació, Cultura i Esport

El Consorci de Museus participa en la 18a Biennal d’Arquitectura de Venècia  

17/05/2023
El Consorci de Museus participa en la 18a Biennal d’Arquitectura de Venècia  
  • El projecte ‘Pilbara Interregnum: Seven Political Allegories’, de Grandeza Studio, ha tingut el suport del Consorci de Museus, a través del programa Cultura Resident
  • L’obra posa en crisi les mitologies extractives, colonials i capitalistes que han provocat el col·lapse climàtic a partir de la regió australiana de la Pilbara 

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) està present en la 18th Biennale Architettura 2023, la coneguda biennal d’arquitectura de Venècia, que se celebra del 20 de maig al 26 de novembre de 2023 amb el lema ‘The Laboratory of the Future’, comissariada per l’arquitecta Lesley Lokko.

El director del CMCV i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha participat en l’acte de presentació del projecte ‘Pilbara Interregnum: Seven Political Allegories’, acompanyant l’equip de Grandeza Studio, liderat per Amaia Sánchez Velasco, Jorge Valiente Oriol i Gonzalo Valiente Oriol, que han format part del programa de residències artístiques Cultura Resident.
 
Es tracta d’un projecte d’investigació artisticoarquitectònic que va començar en 2021 a Austràlia i que en la fase d’execució ha rebut el suport econòmic i logístic del Consorci de Museus, després de resultar seleccionat en la categoria de producció artística de la convocatòria Cultura Resident, la qual cosa ha fet possible el desenvolupament de l’obra en el centre cultural Las Cigarreras d’Alacant. L’equip també ha comptat amb el suport d’AC/E, la Universitat d’Alacant, la University of Technology Sydney, la Universitat Andrés Bello (al seu Campus Creatiu a través del programa Residencias Remotas) i la University of Sydney.
 
“Amb aquesta obra, Grandeza Studio ens parla d’emergència climàtica i d’altres problemàtiques vinculades a l’economia i a la geopolítica, i ens ofereix una visió global des del que és local, que podem veure reflectides en nombroses situacions que concerneixen l’espècie humana”, ha assegurat el director del Consorci de Museus i el Centre del Carme, José Luis Pérez Pont. 
 
“Agraïm a tot l’equip de CMCV i de Las Cigarreras per haver-nos dotat dels instruments necessaris per a afrontar l’última fase de producció d’aquest projecte. És fonamental per a la democràcia que existisquen mecanismes de finançament de la cultura i les arts, sectors que d’una altra manera estan sotmesos a uns nivells bestials de precarització i explotació”, han assegurat des de Grandeza Studio.
 
Set al·legories d’imaginació política i arquitectònica
 
La Pilbara és una immensa planura a Austràlia occidental i un dels llocs més àrids, remots i despoblats del planeta. Des de les primeres incursions colonials, fa 160 anys, la regió s’ha convertit en un camp de batalla extractivista a la recerca dels seus rics jaciments minerals. Expulsions, explosions i explotació han transformat la seua superfície, els seus ecosistemes i els seus pobles. Malgrat ser la locomotora econòmica d’Austràlia, la regió pateix un notable subdesenvolupament socioeconòmic, elevades taxes d’alcoholisme, violència i exclusió racial.
 
Hui, els assentats miners gegants (de ferro, gas i petroli) es troben amb una nova ona d’inversors a la recerca dels recentment descoberts depòsits de liti i altres minerals rars. A més, la radiació solar extrema, els forts vents i un accés privilegiat a l’oceà Índic situen la Pilbara com un dels epicentres geopolítics clau per a la transició energètica global. 
 
Refutant la normalització de les violències passades i presents i reptant la percebuda inevitabilitat de la seua perpetuació en el futur, ‘Pilbara Interregnum: Seven Political Allegories’ aborda l’oportunitat que ofereix el canvi de paradigma energètic per a posar en crisi les mitologies extractives, colonials i capitalistes que han provocat el col·lapse climàtic. Combinant teoria-ficció i fabulació especulativa, el projecte s’articula entorn de set disputes territorials irresoltes per a reivindicar.
 
El projecte ha comptat amb la col·laboració de Caitlin Condon, Laura Domínguez Valdivieso, James Feng, Jordi Guijarro Contreras i Raquel Vázquez Romero. La seua proposta per a l’exposició consta d’una maqueta territorial i escènica de la regió intervinguda a través de set projectes al·legòrics d’imaginació política i arquitectònica. Acompanya la maqueta territorial un audiovisual en tres canals que empra la mateixa maqueta com a vehicle narratiu i escènic per a presentar set batalles en forma d’al·legories polítiques.

Galeria d'imatges