Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Ple del Consell

Aitana Mas: “El Consell destina 6 milions d’euros per a ajudar els col·lectius vulnerables a fer front al pagament de la hipoteca de tipus variable”

19/05/2023
Aitana Mas: “El Consell destina 6 milions d’euros per a ajudar els col·lectius vulnerables a fer front al pagament de la hipoteca de tipus variable”
  • La vicepresidenta destaca que aquest crèdit “es podrà ampliar en funció de les peticions rebudes, perquè ningú es quede fora”
  • El Ple ha aprovat també el nou decret de concerts educatius per a garantir “la igualtat, l’equitat i la inclusió”
  • Mas: “El compliment dels requisits mínims per a acollir-se al sistema de concerts comporta no segregar l’alumnat pel seu gènere”

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas, ha informat que el Consell ha aprovat el decret pel qual es destinen 6 milions d’euros en ajudes directes per a “ajudar els col·lectius més vulnerables amb una hipoteca de tipus d’interés variable, per a fer front al pagament”.

Així mateix, ha afirmat que aquest crèdit “es podrà ampliar en funció de les peticions rebudes”, amb la finalitat que “ningú es quede fora d’aquestes ajudes per falta de fons”.

Mas ha assenyalat que l’objectiu d’aquestes ajudes és “alleugerir la càrrega financera que suposa haver de fer front al pagament de la hipoteca i disminuir així les possibilitats de pèrdua de l’habitatge habitual”.

Així, ha recordat que “són moltes les famílies que tenen concertada la seua hipoteca amb tipus variable i que han vist augmentada exponencialment la quota hipotecària mensual a causa de l’increment de l’euríbor, al qual se suma el creixement de cost dels béns i els serveis bàsics, com ara els aliments o l’energia, que afecten greument les rendes familiars, especialment les llars més vulnerables”.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha explicat que podran ser beneficiares de les ajudes aprovades hui les persones titulars d’un préstec hipotecari per a l’adquisició d’habitatge habitual en règim de tipus d’interés variable, “que acrediten uns ingressos anuals de la unitat familiar iguals o inferiors a 33.600 euros, sempre que la càrrega de la hipoteca siga superior al 40 % o al 50 % dels ingressos anuals totals”.

El decret aprovat aquest divendres pel Consell estableix dos trams d’ajuda en funció del nivell d’ingressos acreditats i el pes de la càrrega hipotecària sobre els ingressos anuals. Així, per als ingressos iguals o inferiors a 25.200 euros i una càrrega financera igual o superior al 40 % es preveu una ajuda de 600 euros, mentre que l’ajuda serà de 300 euros per als iguals o inferiors a 33.600 euros i superiors a 25.200 euros, amb una càrrega financera igual o superior al 50 %.

El termini per a la sol·licitud de les ajudes, que es presentaran de manera telemàtica en seu electrònica de la Generalitat, s’obrirà “previsiblement la setmana que ve i conclourà a les 23.59 del pròxim 15 de setembre”.

Concerts educatius per al curs 2023-24

D’altra banda, Aitana Mas ha informat que el Consell ha aprovat també el decret de regulació dels concerts educatius a la Comunitat Valenciana per a adaptar-los a la nova normativa bàsica d’educació (LOMLOE).

Mas ha destacat que l’objectiu d’aquest nou decret és “garantir la igualtat, l’equitat i la inclusió en tots els centres sostinguts amb fons públics, fomentant la construcció d’una escola inclusiva i coeducadora, que servisca de motor i de referent per a impulsar la igualtat social”.

Per a dur-ho a terme, la vicepresidenta ha assenyalat que el decret inclou, “entre els requisits mínims per a poder acollir-se al sistema de concerts educatius, l’obligació de fomentar la igualtat efectiva entre homes i dones, desenvolupant en totes les etapes educatives el principi de coeducació”.

“Aquesta obligació comportarà, en tot cas, no segregar l’alumnat pel seu gènere”, ha afirmat.

Així mateix, amb la finalitat de fer efectius els principis d’equitat i d’inclusió als centres educatius, es flexibilitza la concertació de les unitats de suport a la integració, que passen a definir-se com a recursos per a la inclusió. “Per tant, es permet adaptar la concertació d’aquests recursos d’acord amb l’alumnat de cada centre, la seua modalitat educativa i les necessitats de suport educatiu més adequades per a cada cas”, ha indicat.

El decret estableix també un règim jurídic de concertació únic per a l’educació obligatòria i postobligatòria, i manté els criteris de preferència per a accedir al concert, prioritzant els centres que atenen poblacions escolars més vulnerables; els que realitzen experiències d’interés pedagògic per al Sistema Educatiu; els centres que fomenten l’escolarització de proximitat, i els que estan constituïts i funcionen en règim de cooperativa.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats