Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Violència masclista

Igualtat i entitats i institucions aborden la metodologia per a elaborar el II Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista

22/05/2023
  • En aquesta primera trobada, convocada per la Conselleria, s’ha informat també sobre els grups de treball i l’agenda del procés
  • Un centenar d’entitats i institucions s’han apuntat al procés participatiu d’elaboració del nou pacte

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i representants de diverses entitats i organismes han celebrat aquesta vesprada la primera reunió de treball per a l’elaboració del II Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, en la qual s’ha abordat la metodologia a seguir per a elaborar-lo i redactar-lo; la constitució dels grups de treball; l’agenda, i la iniciació de la primera fase de diagnòstic i marc del nou text.

Després del I Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista 2017-2022, en el qual van participar 63 representants d’institucions i entitats de la societat civil valenciana, i la signatura per part d’aquestes entitats d’una declaració per a un nou pacte per a erradicar qualsevol classe de violència contra les dones, un centenar d’entitats i institucions s’han apuntat al procés participatiu d’elaboració del nou document, que inicia aquest dilluns la seua marxa.

A aquesta primera reunió han assistit, per part de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, el secretari autonòmic d’Igualtat i Diversitat, Rubén Sancho, i la directora general de l’Institut Valencià de les Dones, María Such.

Metodologia a seguir

Durant la trobada, s’ha acordat que la metodologia a seguir constarà de quatre fases diferenciades: diagnòstic, propostes de solucions, audiències i presentació i signatura del nou pacte.

En la primera d’aquestes fases, la de diagnòstic, s’ha establit la constitució d’un grup coordinador per a impulsar i fer seguiment del procés, format per la persona titular de la Secretaria Autonòmica d’Igualtat i Diversitat; la persona titular de la Direcció General de l’Institut Valencià de les Dones; una persona representant del Consell Valencià de les Dones; una persona portaveu de cada grup de treball, i la Subdirecció General de l’Institut Valencià de les Dones, en qualitat de secretaria. Així mateix, es comptarà amb un equip assessor i dinamitzador.

També es comptarà amb la participació de dotze grups de treball amb representants de la Generalitat; entitats locals; partits polítics; universitats públiques valencianes; Justícia i Cossos i Forces de Seguretat; agents econòmics i socials; col·legis professionals; associacions professionals de comunicació i altres; entitats del tercer sector; cultura, turisme i oci, i entitats feministes i de dones.

La segona fase es correspon amb el treball propositiu, per mitjà de mesures i propostes que conformaran aquest segon document, que podran ser noves o derivades de l’anterior, o de normatives, plans i estratègies estatals. Serà en aquesta segona fase quan es duga a terme el primer esborrany del II Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista.

També en aquesta fase, s’obrirà a altres agents i a la ciutadania la possibilitat de proposar mesures a través del web de la Conselleria.

En la tercera fase es duran a terme les audiències amb les conselleries implicades per a filtrar propostes i indicadors, establir el compromís pressupostari i programar les mesures. Amb tot això s’elaborarà un segon esborrany.

Finalment, en la quarta fase es realitzarà una trobada amb els grups per a la presentació i el tancament i, finalment, es durà a terme la signatura del II Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista.

Galeria d'imatges