Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
Qualitat democràtica

La Generalitat, la Fundació Fisabio i la UV identifiquen quatre víctimes de la Guerra Civil als cementeris d’Alacant i Castelló

24/05/2023
  • Es tracta de la primera identificació de víctimes al cementeri d’Alacant, després de la localització de les restes l’any passat

La Fundació Fisabio i la Universitat de València han identificat tres víctimes de la Guerra Civil i del franquisme de les fosses 33 i 36 del cementeri d’Alacant i una de la fila 2 del cementeri de Castelló, en un treball realitzat en el marc del conveni de la Generalitat, a través de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.

A la fossa 36 del cementeri d’Alacant s’han identificat dues persones dels 22 cossos recuperats després de l’excavació de la fossa, treballs que van ser promoguts per l’Ajuntament d’Aspe i sufragats per la Conselleria, els quals es van desenvolupar durant els mesos d’octubre i novembre de 2021. Les restes de les víctimes presentaven signes de violència i van ser assassinades entre el 26 de juny i el 17 de juliol de 1941; la majoria eren de la localitat del Vinalopó Mitjà i altres pròximes.

Pel que fa a la fossa 33, els treballs d’exhumació es van desenvolupar entre el mes de gener i el d’abril de l’any passat, promoguts per l’Associació de Familiars dels Represaliats del Franquisme del Cementeri d’Alacant, unes tasques que van permetre localitzar les restes de 18 víctimes de la repressió franquista, una de les quals identificada ara. Les víctimes localitzades van ser afusellades entre el 17 de desembre de 1941 i el 12 de febrer de 1942, procedents de diverses localitats alacantines.

Es tracta de la primera identificació de víctimes al cementeri d’Alacant després que dues excavacions anteriors en sengles fosses van ser infructuoses, perquè la terra havia sigut remoguda i no es va poder trobar cap resta.

Pel que fa a la fila 2 del cementeri de Castelló, els treballs d’exhumació es van desenvolupar entre els mesos de novembre i desembre de 2020, unes tasques que van permetre localitzar les restes de les 18 víctimes executades entre l’11 d’octubre i el 3 de novembre de 1939, una de les quals identificada ara. El procés es va iniciar a petició de 4 famílies d’aquestes víctimes, interessades que es dugueren a terme els treballs d’excavació i exhumació, a les quals es van anar sumant més familiars.

Els treballs d’identificació de les víctimes continuen per mitjà de la col·laboració entre la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, la Fundació Fisabio i la Universitat de València.

Galeria d'imatges