Educació, Cultura i Esport

El Consorci de Museus celebra a Alacant la trobada amb artistes de Cultura Resident

25/05/2023
El Consorci de Museus celebra a Alacant la trobada amb artistes de Cultura Resident
  • El divendres 26 de maig se celebra a Las Cigarreras l’Open Studio dels quatre projectes de producció desenvolupats en la convocatòria de 2023
  • Quatre projectes que empren llenguatges artístics variats, com ara la moda, l’art digital, les arts escèniques o l’arquitectura
     

El programa de residències de creació del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, Cultura Resident, celebra el divendres 26 de maig, l’Open Studio dels projectes de producció artística desenvolupats en la seua convocatòria de 2023 a la província d’Alacant. La cita tindrà lloc al Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant, entre les 18.00 i les 21.00 hores, amb accés gratuït sense inscripció prèvia. 

Els Open Studio són trobades obertes que tenen lloc en finalitzar les residències, presentacions efímeres en les quals les i els residents mostren els seus processos de treball mitjançant instal·lacions, conversatoris o accions ‘performatives’, en els quals expliquen com s’han desenvolupat els projectes i comparteixen la seua experiència en Cultura Resident, els seus materials i resultats.

“Els Open Studio mostren el procés creatiu i el resultat final de tot el treball realitzat en les residències de Cultura Resident i ofereixen l’oportunitat d’apreciar la qualitat dels projectes desenvolupats i l’empremta dels creadors i creadores”, assegura el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.

Quatre projectes de creació en Las Cigarreras

En la resolució de novembre de 2022 es van triar quatre projectes de producció per a desenvolupar al Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant: ‘Glup, Glup, Glup’, de Melena Androide (Andrea Martínez Fernández), i ‘Set al·legories polítiques de la Pílbara’ de Grandeza Studio, liderat per Jorge Valiente Oriol i Amaia Sánchez Velasco, per a desenvolupar durant quatre mesos; també ‘Ubicacions d’Eco’, de Lauren Moffatt, i ‘Segundo tiempo’, de Möh Estudio (Conchi Rodríguez Martínez), amb una residència de dos mesos. 

El divendres 26 de maig, els quatre projectes celebren els respectius Open Studio al Centre Cultural Las Cigarreras. A les 18.00 hores, després de la presentació de la trobada amb artistes al vestíbul de Las Cigarreras, tindrà lloc la presentació de ‘Segundo tiempo’ de Möh Estudio (Conchi Rodríguez Martínez) al Box S1. Es tracta d’una col·lecció de moda inspirada en el joc i la seua importància en el desenvolupament i la cultura de l’ésser humà, i elaborada amb teles procedents d’una de les antigues fàbriques de teles per a vestits de nines de la província d’Alacant, que van tancar en els noranta, quan les empreses van traslladar la producció a la Xina. 

A continuació, a les 18.45 hores, serà el torn de ‘Glup, Glup, Glup’, de Melena Androide (Andrea Martínez Fernández) al Box S2, la tercera part d’una sèrie de projectes escènics que, basant-se en composicions visuals i textos, aborden temàtiques com ara el temps, la violència, la influència d’Internet, l’enfonsament de la intimitat, els esdevindres socials i la seua influència en la vida quotidiana o la sensació imminent de catàstrofe. Comparteixen entre si els animals domèstics com ara el gos, el gat i, en aquest cas, el peix d’aquari, com a testimonis oculars de la nostra civilització, però també cohabitants.

L’artista presentarà en l’Open Studio la instal·lació de l’escenari principal de l’obra, així com l’ambientació lumínica, audiovisual i sonora. També hi haurà maquetes de la resta dels escenaris, diversos materials audiovisuals, de vestuari, objectes importants i un mapa mental del que ha sigut el procés, les referències i altres. “Al llarg d’aquests anys he anat testant maneres de fer i diversos ritmes de processos i m’he anat adonant, un poc, de la classe de vestit que em ve millor. I en aquesta residència, sent que ‘Glup, Glup, Glup’ està tenint la classe de procés que necessita i que necessite jo també”, comenta Melena Androide. 

A les 19.30 hores, l’equip de Grandeza Studio, liderat per Jorge Valiente Oriol i Amaia Sánchez Velasco, presentarà ‘Set al·legories polítiques de la Pílbara’, obra que participa en la 18th Biennale Architettura 2023 de Venècia, que se celebra sota el lema ‘The Laboratory of the Future’, comissariada per l’arquitecta Lesley Lokko. Es tracta d’un projecte d’investigació artisticoarquitectònic que va començar en 2021 a Austràlia, i que, prenent com a referència la regió de la Pílbara australiana, aborda l’oportunitat que ofereix el canvi de paradigma energètic per a posar en crisi les mitologies extractives, colonials i capitalistes que han provocat el col·lapse climàtic.

La presentació d’‘Ubicacions d’Eco’, de Lauren Moffatt, que tindrà lloc a Caixa Zero i al jardí exterior, tancarà la trobada. El projecte parteix de l’observació dels ratpenats urbans usant tècniques de videojocs i realitat augmentada, i en una perspectiva més àmplia, analitza intel·ligències i éssers passats per alt, i planteja l’ús de les noves tecnologies per a visualitzar-los en espais urbans compartits.

“El projecte s’ha transformat bastant en aquest context d’Alacant i la necessitat de moure’s per l’espai urbà per a trobar com els ratpenats habiten específicament l’espai aeri ací. Va obrir algunes perspectives sobre la història que estic tractant de contar i els recursos que puc usar per a explicar-la, n’espere compartir algunes el divendres”, comenta Moffatt.

Més informació sobre l’Open Studio d’Alacant en Consorci Museus 


 

Galeria d'imatges