Sanitat Universal i Salut Pública

El Consell autoritza l’establiment d’un sistema dinàmic d’adquisició per a la compra de medicaments per un valor estimat de 7.100 milions d’euros

26/05/2023
  • Aquesta modalitat de compra centralitzada estarà operativa a partir del mes de juny i permetrà estalvis econòmics i contractar de manera més ràpida
  • En funció de les necessitats de cada licitació, les empreses participants presentaran les respectives ofertes i s’aniran adjudicant els contractes

El Ple del Consell ha autoritzat l’establiment d’un sistema dinàmic d’adquisició (SDA) per al subministrament de medicaments d’ús humà.

Aquesta modalitat de compra centralitzada és una manera de gestionar les compres públiques que redueix les càrregues administratives, els terminis i els costos de gestió, a més de generar un estalvi econòmic.

Es tracta d’un procediment de compres electrònic àgil, flexible i transparent obert a tota empresa que complisca amb els criteris de selecció i solvència establits.

En funció de les necessitats de cada licitació, les empreses participants presentaran les respectives ofertes i, d’acord amb això, s’aniran adjudicant els contractes.

El valor estimat del sistema dinàmic d’adquisició és de 7.152.600 euros.

L’elecció d’aquest sistema està determinada per la cerca de tota la flexibilitat possible en el procés de contractació, en tractar-se d’un mercat molt dinàmic amb fluctuacions en preus, prestacions i característiques.

Amb el nou mecanisme es busca reduir els temps de tramitació administrativa i reforçar la seguretat jurídica i tècnica; racionalitzar la compra publica, en fixar les condicions de compra per a tots els departaments; donar cabuda a operadors econòmics del teixit empresarial amb diferent capacitat econòmica, així com facilitar i agilitzar la compra de productes emergents i innovadors.

En concret, el sistema dinàmic permetrà que les licitacions es puguen fer en un 75 % menys de temps. A més, la gestió de medicaments d’ús comú, a través de la central de compres, redundarà en l’estalvi econòmic i reduirà el recurs, tant als contractes menors com a les pròrrogues. Tot això preservant la llibertat i l’autonomia dels departaments.

Els contractes es podrien començar a licitar a partir del mes de juny, quan s’estima que el sistema estiga establit. La duració és de 4 anys, amb possibilitat de pròrroga per períodes d’un any fins a un màxim de 6.

Més enllà de les condicions específiques de cada licitació, la contractació derivada d’aquest SDA disposarà d’uns criteris mínims comuns relatius a la solvència econòmica i financera, les condicions d’execució o els criteris d’execució, que aportaran més seguretat jurídica a les futures contractacions.