Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Arquitectura bioclimàtica

El ‘Diari Oficial de la Generalitat’ publica la línia d’ajudes del pla ‘Verdea’ en la seua primera edició

26/05/2023
  • Estan dirigides a fomentar actuacions que impulsen la renaturalització de l’entorn construït i l’edificació
  • Les ajudes es poden sol·licitar des del 24 de maig fins al 14 de juliol

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) publica aquest divendres la nova línia d’ajudes del pla ‘Verdea’ de la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica. Es tracta de la primera convocatòria d’ajudes dirigides a fomentar actuacions que impulsen la renaturalització de l’entorn construït i l’edificació en l’àmbit de l’arquitectura.

Aquesta línia d’ajudes, impulsada des de la Direcció General d’Innovació Ecològica en la Construcció, pretén fomentar aquelles actuacions que utilitzen els principis de la naturalesa, les denominades solucions basades en la naturalesa (SBN), per a donar solució als problemes de l’espai urbà i l’arquitectura. Tot això apostant per la renaturalització com a mecanisme per a fomentar el benestar humà, la biodiversitat i la resiliència.

Les ajudes es concediran pel procediment de concurrència competitiva. Se subvencionaran les actuacions SBN promogudes per persones físiques o jurídiques de naturalesa pública o privada, que es desenvolupen en l’espai urbà o edificacions amb caràcter permanent. Aquestes accions han de tindre impacte sobre un o diversos dels desafiaments que apunta la Comissió Europea, com ho són la resiliència climàtica, la gestió de l’aigua, la millora de la diversitat biològica, la qualitat de l’aire i la salut, o el benestar.

Quant a les actuacions i les tipologies subvencionables, s’inclouen la creació d’espais verds de renaturalització de sòl urbà (parcs urbans, corredors verds, jardins); les intervencions arbòries com ara embornals de carboni i increment de superfícies ombrejades; les construccions ecològiques, com ara cobertes verdes o façanes vegetals; la recuperació d’espais urbans sense ús per a reverdir-los, i la millora de la seua qualitat ambiental, com ara la naturalització d’aparcaments o de patis escolars.

La convocatòria estarà oberta des del 27 de maig fins al 14 de juliol. Compta amb un pressupost de 340.000 euros, distribuïts en dues anualitats, amb una dotació de 200.000 euros per a 2023 i 140.000 euros per a 2024.

Se subvencionarà del 80 % a un màxim del 100 % del pressupost de l’actuació sol·licitada, en cas que el beneficiari siga una entitat pública. La subvenció màxima per projecte a la qual es podrà optar és de 60.000 euros en el cas de la iniciativa pública, 40.000 euros per a entitats sense ànim de lucre i 20.000 euros per a la iniciativa privada.