Presidència
Fons de Cooperació Municipal

El DOGV publica l’assignació de la línia del Fons de Cooperació Municipal per a municipis turístics

26/05/2023
  • Per províncies, Alacant rep 2,3 milions d’euros a distribuir en 20 municipis; la província de Castelló, 1,1 milions d’euros per a 23 destinacions, i València, 1,1 milions d’euros per a 16 municipis turístics
  • Els municipis amb més assignació són Benidorm, València, Dénia, Alacant, Peníscola, Torrevieja, Calp, Orpesa i Santa Pola

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha publicat la Resolució, de 24 de maig de 2023, de la Presidència de la Generalitat, d’assignació de la línia específica del Fons de Cooperació Municipal per a municipis turístics de la Comunitat Valenciana, corresponent a cada entitat beneficiària per a l’exercici pressupostari 2023.

Els beneficiaris són municipis turístics declarats segons el nou Estatut del Municipi Turístic, regulat pel decret 5/2020 de regulació de l’Estatut i modificat pel Decret 203/2021, de 17 de desembre; que ja ascendeixen a un total de 59 entitats locals.

Aquests municipis han acreditat el compliment d’uns requisits concrets, tant quantitatius com qualitatius, referents a població turística, places d’allotjament turístic, quilòmetres de platja litoral o continental, recursos turístics i importància del turisme en l’economia local. A més, assumeixen els compromisos inclosos en el Codi Ètic del Turisme Valencià, així com la contribució que fan al turisme sostenible i inclusiu, amb fonament en el principi d’hospitalitat.

La consideració del reconeixement de municipi turístic atorga el dret d’accedir a vies de finançament específiques, com ara la línia del Fons de Cooperació Municipal, per a compensar l’esforç financer, motivat per l’activitat turística, tant en la prestació de serveis com en inversió en infraestructures.

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha detallat que dels 59 municipis turístics que hi ha a la Comunitat Valenciana en l’actualitat, en són 17 d’excel·lència (28,8 %), 18 de rellevància (30,5 %) i 24 de singularitat (40,6 %). Atés l’àmbit territorial, “prop del 60 % dels municipis turístics de la Comunitat són destinacions de costa i el 40 %, d’interior”, hi ha afegit.

Distribució del Fons

D’acord amb la distribució del Fons prevista per a 2023, un total de 59 municipis de la Comunitat Valenciana rebran compensació econòmica. Per províncies, 23 municipis de la província de Castelló rebran compensació d’aquest fons; 20, d’Alacant, i 16 municipis de la província de València.

Quant al repartiment dels fons per províncies, la província d’Alacant rebrà un total de 2.300.563 euros, la província de Castelló rebrà un total d’1.165.285 euros i la província de València rebrà 1.034.150 euros.

En concret, els municipis que més assignació reben de la província de València són la ciutat de València, amb 281.030 euros; Cullera, amb 124.234 euros; Gandia, amb un repartiment de 114.763 euros; Oliva, amb 93.518 euros, i Sagunt, que es beneficiarà de 92.825 euros. Per la seua banda, els municipis d’Alacant amb més dotació són Benidorm, amb 338.318 euros; Dénia, amb una assignació de 230.422 euros; la ciutat d’Alacant, amb 217.760 euros; Torrevieja, amb 190.202 euros, i Calp, que rebrà un total de 187.078 euros.

Els municipis turístics de la província de Castelló amb més assignació econòmica són Peníscola, amb 193.810 euros; Orpesa, amb 171.996 euros; Alcalà de Xivert, amb una dotació de 141.947 euros; Vinaròs, amb 98.945 euros, i Castelló de la Plana, que serà beneficiària de 83.828 euros.

Cal assenyalar que els imports assignats s’abonaran a cada entitat local beneficiària en un únic pagament, corresponent al 100 % de l’import total, que es realitzarà amb la prèvia comprovació del compliment, per les entitats beneficiàries, de l’obligació de presentar el compte general davant de la Sindicatura de Comptes de la Comunitat Valenciana en els termes establits en la normativa que la regula.

Municipis turístics per províncies

Els municipis turístics declarats amb la nova regulació de la província de Castelló ascendeixen a 23, i són Benicàssim, Peníscola, Alcalà de Xivert, Orpesa, Morella, Montanejos, Segorbe, Castelló de la Plana, Vinaròs, Benicarló, Cabanes, Borriana, Altura, Navajas, Sant Mateu, Onda, Cinctorres, Xilxes, Villahermosa del Río, Traiguera, Càlig, Benassal i Forcall.

A la província de València, els municipis que tenen aquesta distinció són 16, i són la ciutat de València, Gandia, Cullera, Puçol, el Puig de Santa Maria, Oliva, Alboraia, Riba-roja de Túria, Sueca, Ontinyent, Sagunt, Bocairent, Enguera, Xàtiva, Ademuz i Canet d’en Berenguer.

A la província d’Alacant, tenen el distintiu un total de 20 destinacions, que són Benidorm, el Campello, Calp, Dénia, Finestrat, el Castell de Guadalest, Altea, Santa Pola, Guardamar del Segura, Elx, Torrevieja, Alacant, Alcoi, Rojales, Orihuela, la Vila Joiosa, Villena, l’Alfàs del Pi, Crevillent i Teulada.