Educació, Cultura i Esport
#38CinemaJove

Color, cultura urbana i traç analògic defineixen el cartell d’Ink Bad Company per a Cinema Jove

26/05/2023
  • La imatge de la 38a edició del festival es va presentar el passat dijous durant una xarrada oberta al públic amb la presència de l’autor del cartell
  • L’il·lustrador JC Guerrero ha treballat per a mitjans com ‘Forbes’ i ‘The Washington Post’ i per a marques com Ray-Ban
     

Les referències implícites a la cultura urbana, al cinema i al llenguatge del còmic estan molt presents en el cartell que ha desenvolupat l’estudi Ink Bad Company per a la 38a edició de Cinema Jove, la imatge del qual es va revelar el passat dijous durant una xarrada oberta al públic a la Sala 7 de l’edifici Rialto.

En aquesta trobada, que va comptar amb la presència de Carlos Madrid, director de Cinema Jove, i la directora d’art del festival, Ada Diez, l’il·lustrador JC Guerrero ha revelat els detalls del procés creatiu d’aquesta nova imatge, que aposta per la il·lustració de línia marcada, els colors rotunds i el traç de base analògica. “Vaig iniciar la meua trajectòria amb treballs per a cartelleria en paper, principalment per a concerts de música underground, i encara que actualment la majoria dels encàrrecs que rep són per a suports digitals, la inclinació a les textures i el gest analògic ha seguit molt present en tots els meus treballs”, va comentar l’artista.

Aquesta és la primera vegada que l’estudi Ink Bad Company s’enfronta al repte de dissenyar la campanya gràfica d’un festival de cine, una experiència que ha suposat un “repte difícil, però que assegura "haver gaudit molt com a cinèfil i aficionat a gèneres com el terror i la fantasia". 

“En cada edició, la imatge de Cinema Jove reflecteix un nou vessant estilístic dins del camp del disseny, sempre en contacte amb les noves tendències. Enguany em va semblar molt interessant acostar-nos a una mena d’il·lustració amb una línia molt marcada, en uns llimbs pròxims a l’animació, acompanyant-la de colors pop plena de referents urbans”, ha explicat Ada Diez. La directora d’art del festival ha destacat també que una de les premisses de partida del cartell és que tinga un component narratiu que puga adaptar-se a múltiples formats, especialment el d’animació. 

Per part seua, Carlos Madrid ha recalcat la importància específica que aquest festival, organitzat per l’IVC, concedeix a la imatge gràfica. Així ho demostra la recent concessió del Premi Laus de Disseny Gràfic i Comunicació Visual a la cortineta de Cinema Jove 2022 creada per l’estudi Guillamón, sota la batuta de la direcció d’art del festival. “Lluny de ser una eina de comunicació més, considerem que és en si mateix un contingut del festival, que impregna tots els canals de comunicació amb el públic i ha de connectar de manera natural amb els nostres espectadors més joves”.

La influència del còmic i la música ‘underground’

Ink Bad Company és l’estudi i ‘alter ego’ de l’il·lustrador JC Guerrero. Després de llicenciar-se en 2011 en Belles Arts, l’autor va entrar en contacte amb el món ‘underground’ de la cartelleria de concerts, faceta que el va allunyar, definitivament, del món artístic per a acostar-lo a les arts gràfiques.

En 2012 recala a València per a cursar el màster de Disseny i Il·lustració de la Universitat Politècnica de València. Des de llavors ha establit el seu estudi a la ciutat del Túria per a dedicar-se professionalment al món del dibuix i el grafisme.

El seu treball comercial durant més d’una dècada de carrera s’ha desenvolupat en diferents camps, com la publicitat, l’editorial, el disseny d’envasos i el ‘lettering’. Al llarg de la seua trajectòria ha treballat per a agències com Marcel, Contrapunto BBDO, RK People, Proximity o CuldeSac. I amb clients, estatals i internacionals, com ‘El País’, ‘Forbes’, Hachette, Movistar, ‘The Washington Post’ i ‘Yorokobu’.

El seu estil, de tradició analògica, amb un dibuix molt marcat, colors cridaners, textures i rètols xarons, retrotrauen un univers de paper imprés, assortit de ‘splash pages’ de còmic, dibuixos humorístics, pel·lícules de terror i ‘rock & roll’.

Cinema Jove, festival acreditat per la FIAPF, se celebrarà del 22 de juny a l’1 de juliol a València.