Educació, Cultura i Esport

L’escola de Palmera genera el 40 % de l’electricitat que necessita amb plaques fotovoltaiques

26/05/2023
L’escola de Palmera genera el 40 % de l’electricitat que necessita amb plaques fotovoltaiques
  • Té la qualificació A que s’atorga als edificis més eficients des del punt de vista energètic
  • També compta amb plaques termodinàmiques per a obtindre l’aigua calenta sanitària destinada al subministrament del col·legi

La consellera d'Educació, Cultura i Esports, Raquel Tamarit, ha visitat l’aulari de Palmera del CRA Mondúver-Safor per a conéixer de primera mà el model de construcció d’infraestructures escolars seguint paràmetres d’eficiència energètica i climatització.

La nova escola rural està construïda seguint els paràmetres d’eficiència energètica, sostenibilitat mediambiental i confort climàtic que estableix la normativa per a infraestructures educatives valencianes. D’aquesta manera, compta amb la màxima qualificació energètica, l’etiqueta A, que s’atorga als edificis més eficients, perquè té els millors aïllaments tèrmics, presenta menys consum energètic, lluminàries de baix consum i plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum elèctric.

El centre educatiu té una central fotovoltaica que cobreix el 40 % de les necessitats elèctriques de les instal·lacions i, a més, compta amb plaques termodinàmiques per a captar l’energia solar amb l’objectiu d’obtindre l’aigua calenta sanitària destinada al subministrament del col·legi. 

Així mateix, té una façana ventilada i amb sistema d’aïllament tèrmic per l’exterior (SATE), que consisteix a col·locar l’aïllament tèrmic en els murs exteriors. Aquesta tècnica millora el rendiment tèrmic general dels edificis i, per tant, permet un estalvi substancial d’energia. També compta amb elements de protecció solar en la façana sud mitjançant una gelosia fixa.

La central fotovoltaica instal·lada en la coberta es destina a l’autoconsum de 50 kW i està integrada per 112 panells que ocupen una superfície de 249,76 m². La potència anual teòrica produïda per les plaques supera els 80.000 kWh anuals. 

Els 40.500 kWh anuals d’energia elèctrica excedentària que genera la central fotovoltaica de l’aulari fora de l’horari lectiu i durant les vacances escolars estan destinats a abocar-se a la xarxa elèctrica amb la finalitat que l’Ajuntament de Palmera puga obtindre un descompte en la factura elèctrica. 

L’energia generada per la central fotovoltaica de l’escola de Palmera permet estalviar cada any l’emissió a l’atmosfera de 84 tones de CO2 i altres 235 tones de diòxid de sofre (SO2), un gas corrosiu que, combinat amb el vapor d’aigua present en l’aire, produeix pluja àcida.

Paràmetres de sostenibilitat aplicats en la construcció i la millora de centres escolars

Els paràmetres de sostenibilitat que s'aplica a totes les obres de construcció i millora de centres educatius inclouen, des del punt de vista arquitectònic, mesures per a garantir una orientació dels edificis adequada per tal d’evitar l’orientació oest/sud-oest en els espais interiors que requereixen més temps de permanència i més persones al mateix temps, és a dir, les aules. 

També s’optimitzen les característiques dels aïllaments de l’edifici, especificant el nivell de qualitat dels materials i els aïllaments tèrmics que s’han d’emprar necessàriament i dissenyant elements de protecció solar. Així, a les façanes de més incidència del Sol (est, sud i oest) es disposen làmines, viseres, marquesines i altres sistemes per a evitar la incidència de la radiació sobre els buits de la façana, i s’hi instal·len tendals per a la protecció solar en les prolongacions cap a l’exterior de les aules d’Infantil.

En el cas d’instal·lacions d’il·luminació, en totes les actuacions, tant de nova construcció com de renovació de xarxes ja existents, es col·loca equips altament eficients dissenyats amb tecnologia LED, i també implanta sistemes de control de la il·luminació, tant en espais docents com administratius, que regulen el flux lluminós en funció de l’aportació de llum natural que hi entra de l’exterior de l’edifici. Aquesta il·luminació eficient, instal·lada també a l’aulari de Palmera, incorpora elements detectors de presència en determinats locals, com els despatxos, els lavabos i els corredors, per a proporcionar el funcionament automàtic de l’enllumenat en aquests espais en funció de la utilització que tinguen.

Des del punt de vista de l’enginyeria, els paràmetres d’eficiència i sostenibilitat que s’utilitzen s’apliquen a les instal·lacions tèrmiques de calefacció, refrigeració, ventilació i aigua calenta sanitària per a assegurar el màxim estalvi energètic possible en els edificis. 

El confort climàtic dels espais docents i l’adaptació d’aquests al canvi climàtic es garanteix amb la implantació de sistemes de climatització amb equips generadors de fred/calor d’alta eficiència i poc contaminants, que proporcionen, al mateix temps, comoditat i seguretat als usuaris, ja que inclouen unitats de tractament d’aire (UTA) que asseguren una qualitat òptima de l’aire en tot moment.

Galeria d'imatges