Sanitat Universal i Salut Pública

La llista d’espera quirúrgica se situa en 84 dies, onze dies menys que en el mateix mes de l’any anterior

29/05/2023
  • El comportament el mes d’abril és característic, atesa la reducció del nombre de dies laborables i, amb això, el descens de l’activitat quirúrgica
  • Els descensos més importants respecte a abril de 2022 han sigut a Alacant-Sant Joan (72 dies menys), Alcoi (48 dies) i Provincial de Castelló (33 dies)

La llista d’espera quirúrgica per a ser intervingut en un hospital públic de la Comunitat Valenciana s’ha situat el mes d’abril en una mitjana de 84 dies, onze dies menys que l’abril de l’any passat (95 dies).

Malgrat que la demora mitjana s’ha incrementat en set dies respecte a la del mes de març passat (77 dies), les xifres posen de manifest l’esforç important que s’està duent a terme als quiròfans dels hospitals del sistema públic sanitari per a agilitzar les llistes d’espera.

En aquest sentit, el comportament del mes d’abril és característic, atesa la reducció del nombre de dies laborables (tant per les festes de Setmana Santa, com en anys anteriors, com pels successius dilluns no laborables d’enguany), i amb això el descens de l’activitat quirúrgica.

Tanmateix, aquesta disminució dels dies laborables ha tingut també com a resultat un descens del nombre d’entrades de persones en la llista d’espera quirúrgica respecte del mes de març, amb 7.610 entrades menys que el mes anterior, així com un descens total de persones pendents d’una intervenció quirúrgica, amb 70.887, 1.689 menys que el mes anterior.

Els departaments de salut que han registrat més descensos en la demora mitjana respecte al mes d’abril de l’any passat són els d’Alacant-Sant Joan (amb 72 dies menys), Alcoi (48 dies menys), Provincial de Castelló (33 dies menys), Vinaròs (31 dies menys) i Alacant (29 dies menys). Quant a aquells amb una demora mitjana o temps d’espera inferior, el mes d’abril, són Gandia (49 dies), Elx-Crevillent (53), Manises (54), Orihuela (57) i Doctor Peset (58).

Per patologies, els descensos més grans en el temps d’espera mitjà per a la intervenció quirúrgica s’han produït en pròtesis de maluc (43 dies menys), pròtesis de genoll (42 dies menys), hàl·lux valg (14 dies menys), fimosis i artroscòpies (tots dos amb 12 dies menys).

D’altra banda, respecte a abril de 2022, actualment hi ha 1.359 intervencions pendents menys de pròtesi de genoll; de la mateixa manera succeeix amb les intervencions de pròtesi de maluc, hi ha 657 intervencions pendents menys que el mateix mes de l’any anterior.

Així mateix, durant el mes d’abril s’han fet 2.873 intervencions quirúrgiques a través del Pla d’autoconcert, 903 intervencions més que l’abril de l’any passat, en el qual es van dur a terme 1.970 operacions fora de la jornada ordinària. Durant aquest any 2023, són ja 15.964 les intervencions realitzades a través de l’autoconcert.

A més, les mesures implementades per a optimitzar l’activitat quirúrgica, com per exemple la creació d’unitats de control de demora en tots els departaments de salut, estan permetent que de manera progressiva descendisca el temps d’espera per a passar per quiròfan.

La llista d’espera quirúrgica en cap cas afecta intervencions urgents, oncològiques i no demorables, que són ateses de manera preferent.

Tota la informació sobre llista d’espera quirúrgica a la Comunitat Valenciana: consulteu.