Sanitat Universal i Salut Pública
Salut pública

La Comunitat Valenciana registra quasi 6.600 diagnòstics actius de persones amb esclerosi múltiple

30/05/2023
  • Per províncies, a Castelló hi ha un total de 646 persones amb aquest diagnòstic, 2.613 a Alacant i 3.335 a València
  • Set de cada deu persones són dones, la majoria entre 40 i 59 anys

La Comunitat Valenciana ha registrat un total de 6.594 persones amb diagnòstic actiu d’esclerosi múltiple, segons dades del Servei d’Anàlisi de Sistemes d’Informació Sanitària de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública el maig d’enguany.

Per províncies, a Castelló hi ha un total de 646 persones amb aquest diagnòstic actiu, 2.613 a Alacant i 3.335 a València.

Per sexe, el 69,13 % d’aquestes persones són dones (4.559 persones) i el 30,86 %, homes (2.035 persones).

Quant als grups d’edat més freqüents amb aquest diagnòstic actiu, la majoria són persones entre 40 i 59 anys. En concret, la majoria són persones d’entre 45 i 49 anys (988 persones), seguides del grup d’edat entre 50 i 54 anys (971), les persones entre 40 i 44 anys (850) i el grup entre 55 i 59 anys (843).

Pel que fa a la incidència o els casos nous amb diagnòstic actiu en aquests primers mesos de 2023, s’han registrat 195 casos, 20 dels quals són de la província de Castelló, 86 de la província de València i 89 de la província d’Alacant.

L’esclerosi múltiple és una malaltia crònica autoimmune, desmielinitzant i neurodegenerativa del sistema nerviós central. Els símptomes més habituals són fatiga, problemes de visió, formiguejos, vertígens i marejos, feblesa muscular, espasmes i problemes d’equilibri i coordinació. La incapacitat que provoca es caracteritza per trastorns motors, cognitius i de l’agudesa visual, acompanyats d’altres alteracions com ara ansietat i depressió.

El 30 de maig se celebra el Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple per a sensibilitzar la societat sobre l’impacte que té aquesta malaltia crònica, en la vida de les persones amb esclerosi múltiple i les seues famílies.

A la Comunitat Valenciana, l’Hospital La Fe compta amb una unitat de referència del Sistema Nacional de Salut sobre esclerosi múltiple des de 2012. A més, hi ha cinc unitats més d’esclerosi múltiple als hospitals Clínic i General de València, així com als hospitals generals d’Alacant, Elx i Castelló. En la resta d’hospitals, hi ha consultes monogràfiques on els pacients reben l’atenció del neuròleg i una xarxa assistencial mitjançant la qual s’estructura la coordinació per a tots els pacients amb aquesta patologia.

Més de 39 milions en tractaments

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha destinat en 2022 un total de 39.555.411 euros a medicaments específics i d’alta eficàcia per a tractar pacients amb esclerosi múltiple en els serveis de Farmàcia Hospitalària.

L’avanç actual en tractaments farmacològics suposa un horitzó esperançador per a les persones que pateixen aquesta patologia, ja que les noves molècules emprades per al tractament que s’estan assajant en l’actualitat, tant en formes de brots com en formes progressives, apunten a un tractament més eficaç, especialment en el cas de les segones.