Sanitat Universal i Salut Pública
Dia Mundial sense Tabac

Sanitat ofereix recursos formatius per a previndre el tabaquisme, i teràpia i fàrmacs finançats per a tractar el 17,6 % de persones de més de 15 anys que encara fuma

30/05/2023
Sanitat ofereix recursos formatius per a previndre el tabaquisme, i teràpia i fàrmacs finançats per a tractar el 17,6 % de persones de més de 15 ...
  • La prevalença de població fumadora (diàriament o ocasionalment) es concentra entre els 25 i els 44 anys i augmenta segons es redueix la classe social

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ofereix recursos formatius multimèdia per a previndre el tabaquisme, especialment entre la població jove, i teràpia de deshabituació i fàrmacs finançats per a tractar la població fumadora. Les dades es donen a conéixer en la vespra del Dia Mundial sense Tabac, que es commemora cada 31 de maig.

En concret, un 17,6 % de la població adulta (de més de 15 anys) a la Comunitat Valenciana es declara fumadora habitual i un 2,6 %, fumadora esporàdica, segons dades de l’Enquesta de salut de la Comunitat Valenciana 2022.

En aquest exercici, l’hàbit tabàquic modifica el patró d’edat observat en les enquestes anteriors, ja que la prevalença de persones que fumen (diàriament o esporàdicament) abaixa el seu màxim de prevalença al grup d’edat de 25-44 anys. En canvi, en les enquestes de salut anteriors la prevalença màxima es donava entre els 45-64 anys, seguit del grup de 25-44 anys.

S’observa, a més, que la presència de persones fumadores (diàriament o ocasionalment) augmenta segons és més desfavorida la classe social a què pertanyen. Mentre que un 28 % de les persones de classe més desfavorida són fumadores, només un 14,1 % de la població de classe més afavorida es considera fumadora.

L’edat mitjana en la qual es produeix el primer consum de tabac, tant en xics com en xiques, és als 14,1 anys, segons les dades recollides en l’enquesta Estudes de 2021. Pel que fa al nombre mitjà de cigarrets de tabac fumats al dia, els xics, malgrat ser menys fumadors, tenen un hàbit més intens (6,8 cigarrets) que les xiques (5,4 cigarrets).

D’altra banda, la prevalença d’estudiants que alguna vegada en la vida ha fet ús de cigarrets electrònics és del 46,3 %, i és més elevada en xics (48,1 %) que en xiques (44,5 %).

La Direcció General de Salut Pública i Addiccions treballa per a erradicar el tabaquisme en la societat valenciana, sobretot entre la joventut, amb diversos projectes com ara l’Aula Virtual de Prevenció del Tabaquisme, Classes sense Fum o la Xarxa de Platges sense Fum.

L’Aula Virtual és un instrument didàctic per a fomentar la disminució de la iniciació al consum de tabac, que ofereix un documental i una guia temàtica, una pàgina web i una aplicació mòbil.

Per la seua banda, el certamen Classes sense Fum busca previndre el tabaquisme i es dirigeix a escolars de 1r d’ESO dels centres d’Educació Secundària Obligatòria de la Comunitat Valenciana. En 2022, hi van participar més de 2.000 alumnes de 35 centres educatius.

Finalment, la Comunitat Valenciana compta amb 54 platges lliures de fum després de la incorporació de Castelló de la Plana, Almassora, Moncofa, Xilxes, Cullera, Gandia, Dénia, Xàbia, Teulada, la Vila Joiosa, Alacant i Argelita (que ha declarat la seua zona de bany al riu Villahermosa com a Platja (fluvial) sense Fum).

Fàrmacs per a deixar de fumar

En matèria assistencial, el tabac és un objectiu prioritari de la prevenció universal (accions dirigides a la població general valenciana en diversos àmbits d’intervenció i desenvolupades sobretot en l’àmbit escolar, familiar i comunitari) que duen a terme les 86 unitats de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives (UCA) de la Comunitat Valenciana.

Aquestes unitats de conductes addictives de la xarxa sanitària a la Comunitat Valenciana reben i tracten pacients que no han pogut abandonar el consum de tabac en els seus últims intents de deshabituació, majoritàriament remesos des d’Atenció Primària. L’any passat hi van acudir 1.658 persones, més dones (53 %) que homes (47 %). Aquest indicador inverteix la tendència de l’exercici immediatament anterior, quan eren el 73 % d’homes i el 27 % de dones.

Aquests pacients, units als que van ser atesos als seus propis centres de salut, van sumar 91.785 casos de dependència al tabac en 2022, un 9 % més que l’any anterior, el 53,3 % dels quals van ser homes i el 46,7 %, dones.

Hui dia, Sanitat finança dos tractaments de deshabituació tabàquica (bupropió, la marca comercial del qual és Zyntabac®, i citisina-Todacitan®). Des que va començar 2023 s’han estés 30.975 receptes a 20.392 pacients, enfront de les 15.416 receptes i les 11.414 persones del mateix període de 2022 (aquell any es finançava la Vareniclina-Champix® i el bupropió-Zyntabac®, i encara no estava comercialitzada la citisina-Todacitan®).

El metge o la metgessa de capçalera prescriu aquests tractaments a pacients inclosos en un programa de suport farmacològic (individual i/o grupal) de deshabituació tabàquica, que compleixen dos requisits: tindre motivació expressa a deixar de fumar, que es puga constatar amb un intent de deixar de fumar en l’últim any, i fumar 10 cigarrets al dia, o més, i tindre també un alt nivell de dependència.

Galeria d'imatges