Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball

El Consell aprova la contractació de personal expert per part de la Fundació Tribunal d’Arbitratge Laboral de la Comunitat Valenciana

02/06/2023
  • S’autoritzen les autocontractacions de tres persones jurídiques i una persona física per a serveis de mediació, arbitratge i informes tècnics
  • L’objectiu és comptar amb participació de persones amb experiència a assolir la millor solució possible al conflicte laboral

El Ple del Consell ha autoritzat l’acord del Patronat de la Fundació Tribunal d’Arbitratge Laboral de la Comunitat Valenciana (FTAL) per a dur a terme quatre autocontractacions, que va ser acordat el passat 21 de desembre de 2022.

Es tracta de l’autocontractació de tres persones jurídiques com a patrons, a proposta de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), UGT-PV i CCOO-PV, respectivament. Així mateix, l’acord preveu la contractació de María Dolores Ruiz Ladrón de Guevara com a persona física en representació de la UGT-PV.

Per a l’FTAL és imprescindible poder comptar amb la participació d’experts i expertes amb la finalitat d’assolir la millor solució possible al conflicte laboral, en el marc del VII Acord de solució autònoma de conflictes laborals de la Comunitat Valenciana (ASAC-CV).

Els serveis als quals es refereix l’autorització i la ratificació són els de conciliació-mediació, arbitratge i els informes tècnics que els complementen, entre treballadors i treballadores i empreses en conflictes laborals, de conformitat amb el que s’estableix en el VII Acord de solució autònoma de conflictes laborals de la Comunitat Valenciana.

L’autocontractació de patrons indicada ha sigut autoritzada i ratificada pel Protectorat de Fundacions de la Generalitat mitjançant Resolució de 22 de maig de 2023, de la Secretaria Autonòmica de Justícia i Administració Pública de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública.

La preceptiva autorització del Consell estendrà la vigència a partir de l’entrada en vigor del VII Acord de solució autònoma de conflictes laborals de la Comunitat Valenciana (1 de juliol de 2023) durant la resta de l’exercici 2023.

Les organitzacions patrones signants de l’ASAC-CV estan legitimades per a designar en un assumpte concret les persones conciliadores-mediadores i els tècnics i tècniques professionals que exercisquen per compte propi, externs a les organitzacions que els designen, si així ho consideren oportú i convenient per a l’intent de solució del conflicte laboral.

Igualment, estan legitimades per a ser les mateixes organitzacions patrones les que presten directament els serveis indicats mitjançant la intervenció del seu propi personal expert i dependent, que manté, per tant, amb les organitzacions una relació per compte d’aquestes.

La necessitat de les contractacions, tant de persones com d’organitzacions patrones vinculades amb la Fundació, per a la consecució adequada dels fins fundacionals, es fonamenta en el fet que aquestes compten amb una dilatada experiència conciliadora i mediadora, ja que han exercit històricament aquestes funcions i reuneixen les condicions i les qualitats tècniques i professionals adequades per a l’acompliment.