Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat
Transport públic

La Generalitat inicia la tercera fase de les obres del canó per a vianants que permetrà connectar l’L10 amb la resta de la xarxa de Metrovalencia

02/06/2023
Obres canó Xàtiva
  • Quan estiga finalitzat el pas per als vianants, que unirà les estacions de Xàtiva i Alacant, facilitarà la connexió ràpida i fluida de viatgers de les línies 3, 5 i 9 i permetrà realitzar el transbord amb la línia 10
  • El pressupost supera els 16,5 milions d’euros, IVA inclòs, i l’obertura al públic està prevista per a l’estiu de 2024

La Generalitat Valenciana iniciarà dilluns que ve, 5 de juny, la tercera fase de les obres de construcció de la connexió per a vianants subterrània entre les estacions de Xàtiva i Alacant de la línia 10 (Alacant- Natzaret) de Metrovalencia, que realitza a través de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), les quals permetran connectar aquesta línia amb la resta de la xarxa.

En l’actualitat, els treballs que l’empresa pública desenvolupa en la zona se centren en la construcció dels murs pantalla necessaris per a continuar les obres de soterrament. Aquests treballs es duen a terme garantint l’accés a comerços i propietats afectats pels talls de trànsit, i els itineraris alternatius estaran senyalitzats.

El pressupost de l’actuació és de 16.580.630 euros, IVA inclòs, i estarà acabada l’estiu de l’any que ve, moment en què el canó s’obrirà al públic per a permetre el trànsit de viatgers i viatgeres de metro i tramvia. La intervenció farà possible una connexió ràpida i fluida de les persones usuàries de les línies 3, 5 i 9 del metro per a realitzar transbord amb la línia 10 del tramvia.

Els treballs a realitzar comporten el tall del trànsit rodat per fases en diversos carrers del centre de la ciutat. En aquesta tercera fase, que comença dilluns que ve, el tall s’ampliarà al carrer Alacant, des de Xàtiva fins a la Gran Via, i es manté també la restricció al carril bici.

El pas per als vianants

El pas per als vianants Alacant-Xàtiva, que compta amb el finançament de fons europeus, tindrà una longitud projectada superior a 250 metres i unirà, a través del subsol, totes dues estacions des dels vestíbuls, arrancarà a cota de vestíbul en el costat Alacant i arribarà a uns tres metres per davall del nivell del vestíbul de l’estació de Xàtiva, la qual cosa obliga a disposar un nucli de comunicació vertical compost per una escala fixa i una altra mecànica i un ascensor accessible per a PMR (persones de mobilitat reduïda).

El projecte inclou disseny de totes les instal·lacions elèctriques i d’enllumenat; ventilació; protecció contra incendis i comunicacions necessàries per a la posada en servei de la connexió per a vianants, així com equips de transport assistit per a les persones viatgeres.

Galeria d'imatges