Educació, Cultura i Esport

El Festival FRESCA! de la Generalitat torna amb dansa, circ, flamenc, teatre i música

08/06/2023
El Festival FRESCA! de la Generalitat torna amb dansa, circ, flamenc, teatre i música
  • El Festival Internacional d’Arts Escèniques trasllada la tercera edició a Casa de la Mediterrània
  • FRESCA! ofereix 13 propostes repartides entre el seu escenari de gran format, l’espai familiar FRESCORETA! i dos esdeveniments gratuïts de Pre-FRESCA! al carrer

El director de l’Institut Valencià de Cultura Abel Guarinos, junt amb la delegada territorial de l’IVC a Alacant, Alicia Garijo, ha presentat la tercera edició del Festival Internacional d’Arts Escèniques FRESCA!, que enguany se celebrarà del 20 al 30 de juliol a Casa de la Mediterrània i comptarà amb una programació d’11 espectacles que alberguen dansa contemporània, circ, teatre, flamenc i música. 

Així doncs, una de les novetats més significatives, junt amb el canvi de dates, és la ubicació del festival a l’antiga estació de ferrocarril. FRESCA! aterra a Casa de la Mediterrània l’any en què celebra el desé aniversari, i com ja va fer quan va estar a la plaça de bous d’Alacant en l’edició anterior, l’Institut Valencià de Cultura farà una gran  transformació i adaptació de l’espai, a l’altura de les companyies nacionals i internacionals que participaran en la programació. 

Durant la presentació, Abel Guarinos ha assenyalat que “A més de potenciar la regularitat de l’exhibició d’arts escèniques, de música i de filmoteca en el Teatre Arniches al llarg de tota la temporada, l’Institut Valencià de Cultura vol remarcar també la importància i rellevància d’altres projectes puntuals propis a la ciutat d’Alacant, entre els quals, sense cap dubte, el més important és el festival FRESCA!: un festival indispensable tant per als alacantins com per als turistes i des del qual les propostes d’ací es projecten cap al món amb la mateixa ambició que acollim espectacles internacionals que, si no existira FRESCA!, difícilment es podrien veure a la nostra ciutat”.

I hi ha afegit: “FRESCA! esdevé la cirereta de la dolça i suggerent programació escènica que tenim al llarg de l’any, que juga també a descobrir la força teatral de molts dels indrets de la ciutat d’Alacant”.

Amb un aforament de 400 butaques, l’IVC oferirà una original instal·lació amb grades, mai vista en aquest espai, i que formarà part de l’experiència de gaudir dels 6 espectacles de gran format, que començaran a les 22.00 hores els dies 20, 22, 24, 26, 28 i 30 de juliol. 

La delegada territorial de l’Institut Valencià de Cultura, Alicia Garijo, ha explicat que: “Des de l’IVC estem contentes i preparades per a tornar a omplir l’estiu d’Alacant de cultura de qualitat, accessible per a tota mena de públics i que es diferencia clarament de la resta de l’oferta estival de la capital. FRESCA! planteja una experiència diferent, sorprenent i divertida”. Respecte al canvi d’ubicació, assenyala que “Casa de la Mediterrània és un lloc meravellós i molt connectat amb l’esperit del festival. Els qui no la coneguen descobriran un lloc màgic de la ciutat, i els qui la coneguen se sorprendran amb una nova manera de gaudir-la”. 

L’Espai Frescoreta! torna a ser l’aposta familiar del festival, enguany amb 5 espectacles els dies 21, 23, 25, 27 i 29 de juliol a les 20.00 hores, amb la mateixa filosofia de qualitat i diversió de les edicions passades, i també amb el mateix preu únic de 5 €, que afavoreix l’accés a la cultura de qualitat a les famílies. 

En aquesta línia, Cultura de la Generalitat manté els preus de les edicions anteriors entre 5 i 24 €, i ofereix una multitud de bonificacions en els preus de les entrades. D’una banda, es manté l’Abonament REFRESC, pel qual el públic pot triar quatre espectacles per 48 €. Milloren les condicions dels descomptes, oferint entrades a 10 € als menors de 14 anys, excepte per als espectacles ‘Optraken’ i ‘REM’, que queden per a aquesta franja d’edat a un preu de 5 €, i entrada de 12 € per a joves d’entre 14 i 30 anys. Es manté el 20 % de descompte per a jubilats, aturats i associacions professionals d’arts escèniques. 

La programació

Dansa contemporània, flamenc, circ, teatre i música estaran presents en la programació de FRESCA!, que enguany es caracteritza per reunir espectacles multidisciplinaris que combinen les diferents disciplines, i així generen un mapa escènic més ric, interessant i plural. 

Després de l’èxit de Pre-FRESCA! en l’edició passada, el festival confirma aquesta iniciativa i l’amplia, ja que en aquesta edició ofereix dos espectacles gratuïts al carrer per a calfar motors, en els quals els professionals valencians seran els protagonistes. Els dies 16 i 19 de juliol, a l’avinguda de la Constitució, el públic podrà gaudir dels espectacles de dansa ‘Voràgine’, una producció de l’IVC i Pepa Cases, i les peces ‘Honest’, de Kiko López, i ‘Hellouses y Goodbyeses’, de Wako Danza/Eduardo Zúñiga.

La tercera edició de FRESCA! comptarà amb presència internacional. Comencem amb la companyia francesa Galactik Ensemble, que arriben per primera vegada a Espanya, amb ‘Optraken’, una proposta de circ i teatre gestual; seguirem amb Bilaka, la companyia subvencionada per Scène Nationale du Sud-Aquitain, que presentarà ‘Gernika’, un espectacle que combina la dansa i la música en directe, cultura tradicional i contemporània, els dies 20 i 24 de juliol; a continuació, Midnight, amb ‘Us’, espectacle que ens submergirà en l’univers del llançament de ganivets, i Circo Ronaldo, que ha recorregut els més prestigiosos teatres i festivals de circ i arts, des de Reykjavik fins a Lisboa, a Europa, Austràlia i Nova Zelanda, i que presenta en FRESCA! l’espectacle ‘Sono io?’. Ambdues companyies, de teatre gestual i circ, ens arriben des de Bèlgica, i actuaran el 23 i 26 de juliol, respectivament.

Cultura de la Generalitat manté el compromís amb els professionals del nostre territori, i FRESCA! comptarà amb la presència de quatre propostes amb segell valencià de la mà de Kiko López, Eduardo Zúñiga, Pepa Cases en les sessions de Pre-FRESCA!, La Trócola Circ, amb el seu recentment estrenat espectacle ‘REM’ el 29 de juliol, i Mal Pelo, que hi arriba amb la peça ‘Highlands’, que integra dansa i música amb 16 intèrprets: huit ballarins, quatre cantants i quatre músics de corda, i que tancarà FRESCA! 2023 el diumenge 30 de juliol.

Torna el flamenc a FRESCA! amb la reconeguda Rafaela Carrasco i el seu espectacle ‘Nocturna, arquitectura del insomnio’ el dia 22 de juliol. Aquest espectacle va obtindre el Premi de la Crítica al millor espectacle de dansa en el XXVII Festival de Flamenc de Jerez i va ser finalista a la millor coreografia en la passada edició dels Premis MAX. 

Completen la programació les companyies catalanes Cris-Is, amb la proposta de teatre gestual i circ ‘Home’ el dia 21; Joan Català, que presenta ‘Pelat’, premi aplaudiment del públic dels Premis Sebastià Gash a Barcelona, millor espectacle del festival MiramirO de Bèlgica i millor espectacle de carrer en els Zirkòlika, i la Cía de Manolo Alcántara (Premi Nacional de Circ 2021), que torna a FRESCA!, en aquesta ocasió amb la proposta ‘Maña’, finalista al millor treball de producció en els Premis MAX. Des de Múrcia, la companyia Uparte presenta ‘Desprovisto’ el dijous 27.

Tota la informació del festival, en el web: FRESCA .

Galeria d'imatges