Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica

El Consell acorda l’inici d’actuacions per a pal·liar l’extraordinària situació de crisi del cultiu de la cirera a la província d’Alacant

29/06/2023
  • Es convocaran ajudes per 1,7 milions d’euros i s’elaborarà un pla d’acció que mitigue les dificultats del sector
  • S’analitzaran altres vies de col·laboració, com ara línies de finançament i mesures fiscals

El Ple del Consell ha aprovat l’inici de les actuacions per a pal·liar l’extraordinària falta de producció dels cultius dedicats a la producció de cirera a la província d’Alacant.

Aquesta situació es dona a causa de la persistent concurrència de factors climàtics, ambientals i incendis, que s’han acumulat en els últims anys en la zona i suposen una greu pèrdua econòmica a explotacions agrícoles i comercialitzadors de cireres.

Per a pal·liar aquesta situació, la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica convocarà unes ajudes a explotacions agrícoles i comercialitzadors de cireres, que estaran dotades amb 1.770.000 euros.

Des del Consell es considera l’opció d’avançar en l’elaboració d’un pla d’acció que mitigue les dificultats del sector de la producció de cirera a la província d’Alacant.

Aquest pla analitzarà possibles ajudes directes a agricultors i operadors de la cadena de comercialització, així com línies de finançament empresarial en col·laboració amb l’Institut Valencià de Finances (IVF).

També es considerarà la proposta de reducció de mesures fiscals per als operadors afectats o la revisió d’instruments administratius, com ara els plans d’assegurances agràries adaptades a la realitat del sector.

Així mateix, s’estudiarà el foment del cooperativisme en les zones afectades i altres mesures estructurals com ara canvis varietals adaptats a les condicions ambientals derivades del canvi climàtic.

El cultiu de la cirera exerceix un paper primordial en el sector agrari de la província d’Alacant i representa un motor econòmic que genera riquesa i llocs de treball en zones d’interior, perquè exigeix disposar de mà d’obra suficient durant les fases de recol·lecció i selecció del fruit en el moment òptim de maduració.

És també un sector fonamental en termes de fixació la població en enclavaments extremadament sensibles, com ara La Muntanya d’Alacant i altres comarques de la província, a més de ser un element vertebrador que promou el desenvolupament rural sostenible, el manteniment del medi ambient i del paisatge.