Sanitat Universal i Salut Pública

El Consell declara d’interés general i d’excepcional interés públic les obres per a la instal·lació de l’equip de protonteràpia a La Fe

12/07/2023
  • L’Hospital Universitari i Politècnic La Fe acollirà un dels 10 equips de protonteràpia finançats per la Fundació Amancio Ortega
  • La Fundació Amancio Ortega finança la compra de l’equip, valorat en més de 27,3 milions d’euros
  • La Generalitat sufraga les obres necessàries per a instal·lar l’equipament a La Fe, que ascendeixen a 25,2 milions d’euros

El Ple del Consell ha acordat la declaració d’interés general i d’excepcional interés públic de les obres necessàries per a la instal·lació, al recinte de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València, de l’equip de protonteràpia previst en el conveni per a la implantació de la protonteràpia en el Sistema Nacional de Salut.

L’acord es va subscriure entre el Ministeri de Sanitat i les conselleries competents en matèria de salut de la Comunitat Valenciana, el País Basc, Catalunya, Galícia, Andalusia, Canàries i Madrid i, d’altra banda, la Fundació Amancio Ortega.

En virtut del conveni, un dels equipaments anirà a La Fe. La Fundació Amancio Ortega en finança la compra, per valor de 27.376.250 euros. Per la seua banda, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública es fa responsable de la inversió necessària per a instal·lar-lo a La Fe, posar-lo en funcionament i també del manteniment.

En concret, l’equip se situarà en un edifici que s’ha projectat en una parcel·la que hi ha a l’est de l’hospital i estarà connectat subterràniament amb el Servei d’Oncologia Radioteràpica d’aquest hospital. La redacció del projecte i l’execució de les obres necessàries per a instal·lar-hi l’equip ascendeix a 25.252.528,63 euros.

Tractaments oncològics

La protonteràpia permet un alliberament més localitzat de la radiació, la qual cosa comporta una millora en la distribució de la dosi i menys irradiació del teixit sa circumdant, amb la qual cosa es redueixen els efectes adversos tardans en els òrgans i els teixits que envolten el tumor i disminueix també el risc de desenvolupar segons tumors.

Això és especialment rellevant en pacients amb alta supervivència com ara els pediàtrics. A més, la protonteràpia és una alternativa eficaç per a tumors en els quals la radioteràpia convencional no és efectiva i la cirurgia no és una opció.