Educació, Cultura i Esport

El Consell aprova una pròrroga del conveni per a la rehabilitació del santuari de Sant Joan de Penyagolosa

12/07/2023
  • Després d’aquest reajustament la Generalitat hi aportarà 1.163.836 euros 

El Ple del Consell ha aprovat una pròrroga del conveni de col·laboració entre la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i la diòcesi de Segorbe-Castelló, per a la rehabilitació i la restauració del conjunt patrimonial del Santuari de Sant Joan de Penyagolosa. 

Durant l’exercici de 2022 només es va poder executar una part de les obres inicialment previstes, justificant un total de 778.645,00 euros, cosa que va provocar que minorara la subvenció per a ajustar-la al que realment s’havia realitzat. 

Aquesta circumstància ha obligat a re-programar i reajustar el calendari d’execució de les obres de rehabilitació allargant el termini als exercicis de 2023 i 2024, la qual cosa exigirà, al seu torn, que el conveni marc que dona cobertura a la col·laboració entre el Bisbat de Segorbe-Castelló, la Diputació de Castelló i la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport siga objecte de pròrroga perquè estenga els efectes durant una anualitat més, la de 2024. 

Després d’aquest reajustament, l’aportació de la Conselleria a aquest conveni serà d’1.163.836 euros. 

El Santuari de Sant Joan de Penyagolosa va ser declarat BIC i monument historicoartístic en 1979 i és un dels focus d’atracció més importants de l’interior de les comarques de Castelló.

Aquest santuari està format per un conjunt d’edificacions de finals del segle XIV. El nucli principal data de la segona meitat del segle XVI, mentre que l’església actual va ser edificada en el segle XVIII.

El conjunt patrimonial es troba enclavat al Parc Natural del Penyagolosa i representa un element cultural molt arrelat en la tradició valenciana i un referent per a l’excursionisme.