Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Agricultura inicia la campanya contra el mosquit tigre amb la tècnica d’esterilització que en redueix les poblacions a un màxim del 80 %

- Es tracta d’un mètode respectuós amb el medi ambient i la salut de les persones en la lluita contra plagues
- Paterna s’uneix a altres experiències pilot a la Ribera Baixa i la Plana de Castelló
La Conselleria d’Agricultura inicia la seua campanya anual contra el mosquit tigre amb la tècnica d’esterilització que redueix les seues poblacions a un màxim del 80 %.
La campanya, denominada Adeu al mosquit tigre, arranca aquest mes de juliol al municipi de Paterna, amb el qual hi ha acord de col·laboració per a l’aplicació del mètode TIE (tècnica de l’insecte estèril), un mètode en el qual la Conselleria d’Agricultura és experta, ja que està aplicant-lo més de 15 anys contra una altra espècie de plaga com ho és la mosca del Mediterrani, i ara més de 5 anys contra el mosquit tigre.
El mètode TIE, aplicat al mosquit tigre, és un mètode de control biològic consistent en l’alliberament de milions de mosquits tigre mascle, estèrils. Encara que s’aparien quan se solten, no es reprodueixen perquè s’han esterilitzat prèviament. Així s’assoleix la reducció de la seua població.
La Conselleria d’Agricultura cria, esterilitza i solta el mascle perquè és el que no pica. La que pica i la que provoca molèsties és la femella del mosquit tigre. Per aquesta raó, l’alliberament de milers de mosquits tigre mascle cada setmana no suposa risc per a la salut humana.
Aquesta informació és essencial per a la població dels municipis on la Conselleria d’Agricultura actua amb l’acord previ de col·laboració, i ha suposat un dels motius principals per a crear la campanya de comunicació Adeu al mosquit tigre.
El mètode TIE és respectuós amb el medi ambient i la salut de les persones en la lluita contra plagues. No contamina, no afecta espècies beneficioses i no genera resistències als insecticides. És, per tant, un mètode de control biològic, no químic.
El mètode TIE s’està aplicant més de 60 anys contra plagues en tot el món. És un mètode promogut per l’Organisme Internacional de l’Energia Atòmica, ja que l’esterilització del mosquit tigre criat en massa s’assoleix gràcies a la seua irradiació amb raigs gamma o raigs X, de manera que, encara que continuen sent sexualment competitius, no es poden reproduir.
Abans que Paterna, altres experiències pilot s’han desenvolupat des de 2017 a la Ribera Baixa (Polinyà de Xúquer i Albalat de la Ribera), amb un 80 % de reducció de la població de mosquit tigre, i a la Plana de Castelló (la Vilavella i Betxí) amb una reducció del mosquit tigre del 60 %, poblacions amb les quals es continua col·laborant també durant 2023.
La campanya Adeu al mosquit tigre recull tota aquesta informació en la seua pàgina web, en què la població podrà trobar també quines accions públiques es desenvolupen a escala local i quines pràctiques ciutadanes es poden dur a terme per a augmentar l’eficàcia del mètode TIE (tècnica de l’insecte estèril).
Durant tots aquests mesos, la campanya Adeu al mosquit tigre eixirà als carrers del municipi de Paterna en forma de tríptics, cartells informatius, opis i entrevistes porta a porta per a facilitar l’accés a la informació de la seua població.
El mosquit tigre és una espècie exòtica i invasora que, a més d’una picada molesta, suposa un risc per a la salut pública, ja que és vector d’un màxim de 22 malalties entre les quals estan el dengue i la del Zika, per això és important combatre’l.