Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Transició Ecològica introdueix 12 polls d’àguila pescadora nous al Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva

- Les últimes parelles valencianes d’aquesta espècie es van refugiar a la Marina entre els anys setanta i principis dels huitanta
- A més de la seua recuperació, el projecte pretén facilitar la connexió entre les poblacions de Balears i Andalusia
La Conselleria de Transició Ecològica introdueix 12 polls d’àguila pescadora nous al Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva, en el marc d’un programa institucional de col·laboració.
La solta s’ha dut a terme aquest matí en un acte en el qual han estat presents el director general de Medi Natural i Avaluació Ambiental, Julio Gómez, representants dels ajuntaments de Pego i Oliva i d’altres entitats que participen en el projecte.
Després d’una fase experimental (2019-2021) en la qual es van alliberar nou individus i es va dur a terme la creació de la xarxa de col·laboradors, la identificació i la neutralització de les principals amenaces per a l’espècie i l’adequació de la metodologia de solta a les condicions del parc natural, s’inicia una nova etapa del projecte.
Aquesta segona fase (2022-2027) es va iniciar després de la signatura d’un nou acord entre la Fundació Migres i la Fundació Iberdrola, en el qual es va acordar proporcionar un nombre pròxim als 20 individus a l’any per a alliberar-los.
En 2022 es va dur a terme la construcció de 2 hackings nous per a allotjar les noves àguiles joves, i es van desenvolupar les accions necessàries per a llançar aquest nou projecte a gran escala.
En aquesta ocasió es disposa de 12 àguiles pescadores proporcionades per la Roy Dennis Wildlife Foundation d’Escòcia. Concretament, es tracta de polls nascuts a Escòcia, que seran instal·lats en una gàbia d’aclimatació situada en terreny de l’Ajuntament de Pego. Durant dos mesos, els polls seran alimentats a la gàbia, i no podran veure els seus cuidadors, fins que comencen a fer les primeres pràctiques de vol, moment en el qual els obriran les portes.
A més de recuperar aquesta espècie com a nidificant a la Comunitat Valenciana, l’objectiu principal d’aquest projecte és facilitar la connexió entre la població aïllada d’àguila pescadora de les illes Balears i la incipient d’Andalusia, per a possibilitar, d’aquesta manera, la consolidació d’aquesta au com a reproductora a Espanya.
El projecte va nàixer per iniciativa dels ajuntaments de Pego, Oliva, Dénia i Xàbia, que van proposar a la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica tornar-hi l’àguila pescadora com a espècie nidificant, ja que les últimes parelles a la Comunitat Valenciana es van refugiar al litoral de la Marina entre els anys setanta i principis dels huitanta.
La Conselleria de Transició Ecològica va acceptar de manera immediata participar-hi, comptant amb l’assessorament científic i tècnic de la Fundació Migres, entitat que ja ha participat en la reintroducció d’aquesta espècie a Andalusia, on ara mateix s’estan criant exemplars d’àguila pescadora a Cadis i Huelva, amb la col·laboració del Govern Balear i de la Junta d’Andalusia.
Per a facilitar l’adaptació de les àguiles al medi en el qual han sigut depositades, s’han dut a terme una sèrie d’actuacions com ara la correcció i l’eliminació de torres i línies elèctriques (s’ha comptat amb la destacada participació d’Iberdrola), les tasques de millora de l’hàbitat mitjançant la creació d’aigües lliures de vegetació palustre i la instal·lació de suports elevats per a usar-los com a posadors o plataformes de nidificació.
El Projecte de reintroducció de l’àguila pescadora a la Comunitat Valenciana s’inscriu dins de l’estratègia La Comunitat Valenciana. De la perifèria al Centre de la Conservació proposada per la Direcció General de Medi Natural i Avaluació Ambiental per a la recuperació d’espècies extingides, fer valdre determinats territoris, establir aliances entorn de la conservació d’espais naturals i inserir els esforços de conservació en el territori valencià dins del context nacional i intern.