Detalle nota de prensa - Comunica GVA
L’Hospital General de València realitza cirurgia robòtica planificada de pàncrees amb models 3D
- En la Fundació d’Investigació del mateix hospital s’elabora un prototip del pàncrees en 3D abans d’intervindre pacients més complexos
- Amb la combinació de la cirurgia robòtica i els models tridimensionals s’assoleixen cirurgies més ràpides, segures i menys invasives
La secció de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica de l’Hospital General de València està duent a terme les primeres intervencions quirúrgiques de pàncrees mitjançant cirurgia robòtica, secundades amb models de reconstrucció virtual i impressió 3D per a abordar l’estratègia quirúrgica més adequada per a cada pacient.
L’àrea hepato-bilio-pancreàtica fa referència a una zona anatòmica i funcional que involucra fetge, pàncrees, vesícula biliar i vies biliars, així com el duodé. Aquesta és una zona complicada, per l’anatomia dels òrgans involucrats, per a diagnosticar qualsevol anomalia complexa.
Tal com ha explicat Míriam Cantos, facultativa especialista del Servei de Cirurgia General i Digestiva, “en la nostra secció fa anys que realitzem cirurgia robòtica de còlon i fetge, però és la primera vegada que estem intervenint pàncrees amb el robot i, a més, ens hem guiat per un model imprés en 3D. Per als cirurgians és molt útil, perquè ens ajuda a conéixer on està localitzat el tumor i les relacions amb la resta de les estructures anatòmiques”.
Inicialment s’han triat dos casos complexos en els quals el fet de comptar amb la reconstrucció en 3D ha ajudat la cirurgiana a dir anticipadament si s’enfrontarà a una cirurgia en la qual es pot preservar la melsa o no. “Com que ens emportem el model físic al quiròfan i el tenim en la consola del robot, podem veure per on realitzar un determinat accés o una resecció i establir una comprensió millor de les lesions i de les estructures circumdants abans de l’operació”, hi ha afegit Cantos.
Fa quasi 6 anys des que es va realitzar la primera operació mitjançant cirurgia robòtica, que va situar el General de València com al primer hospital públic de la Comunitat Valenciana a posar en marxa un programa estable d’aquesta classe d’intervencions. Des de llavors, s’hi han dut a terme més de 500 intervencions, però fins ara no s’havia intervingut aquesta àrea, a causa de la complexitat que té.
Models anatòmics en 3D
En 2018 l’Hospital General va començar a utilitzar models en 3D per a cirurgia hepàtica, que es feien en una empresa externa. Des de 2021, el Laboratori d’Enginyeria Biomèdica i Tissular (BTELab), liderat per Carmen Escobedo, gerent de la Fundació d’Investigació del mateix hospital, i situat en aquest hospital, ofereix la fabricació de models anatòmics personalitzats i realistes a 29 serveis mèdics i quirúrgics, dins del projecte Realistic, finançat per l’Agència Valenciana d’Innovació (AVI).
Francesca Flore, enginyera biomèdica de BTELab, posa l’accent en la importància de prestar aquest servei al centre mateix, perquè la comunicació amb els especialistes és molt ràpida i accessible i s’hi ofereixen totes les possibilitats per a disposar del material com més prompte millor.
“El processament del model digital el podem tindre en un sol dia a partir de les imatges de tomografia computada (TC) o de la ressonància. Una vegada generat, el metge pot accedir al model digital en la pantalla de l’ordinador, on té la capacitat de manipular-lo, girar-lo i desmuntar-lo per a obtindre una visualització millor de punts específics. Després, procedim a imprimir el model en 3D utilitzant diversos colors i materials, i després l’acoblem”, ha afirmat Flore.
El temps necessari per a la impressió pot variar entre 3 i 5 dies, depén de la grandària. D’aquesta manera, es pot lliurar físicament al metge, que pot portar el model tridimensional a quiròfan i consultar-lo durant l’operació.
En aquest cas, en la reconstrucció s’ha detallat l’anatomia pancreàtica amb diversos colors i textures, amb les possibles anomalies, així com les lesions que seran extirpades.
Des de la Fundació d’Investigació han dissenyat el seu propi equip d’impressió 3D amb la tecnologia més moderna, que els permet imprimir amb format pèl·let. Així, assoleixen el fet d’emprar, al mateix temps, molts més tipus de materials amb densitats i dureses diferents i crear models més realistes.