Detalle nota de prensa - Comunica GVA
L'Hospital General de València avalua la intel·ligència artificial per a monitorar la insuficiència cardíaca mitjançant la veu
- A través d’una app, que fa que els telèfons mòbils esdevinguen dispositius mèdics avançats, es prediuen possibles complicacions en pacients amb insuficiència cardíaca mitjançant la parla
- Aquesta aplicació detecta, a través de la veu, l’acumulació de líquid relacionada amb la malaltia i alerta el metge abans de l’hospitalització
El Servei de Cardiologia de l’Hospital General de València està fent un estudi per a posar a prova l’app HearOTM, la primera solució digital amb un biomarcador de veu d’intel·ligència artificial que permet monitorar la insuficiència cardíaca a través de la parla. Concretament, aquesta aplicació del mòbil permetrà detectar, de manera precoç, signes d’empitjorament i de possibles complicacions de la insuficiència cardíaca.
L’objectiu d’aquesta app és mantindre un control correcte de la malaltia, així com contactar amb el personal professional sanitari, en cas que siga necessari, a través d’unes alarmes visibles en el quadre de comandaments que ells mateixos revisen. A partir d’aquest avís, es podrà actuar de manera primerenca i avançar-se al fet que tinga lloc una descompensació, ja que aquesta aplicació és capaç d’alertar amb un màxim de 18 dies abans que tinga lloc l’episodi, segons els últims estudis publicats en el Congrés Europeu de Cardiologia.
Aquesta app ha sigut desenvolupada per a crear un aprenentatge del model de parla a través de la intel·ligència artificial. Mitjançant la tecnologia innovadora que incorpora es monitoren diverses mostres de veu de pacients, la qual cosa permet analitzar les diferències i detectar canvis relacionats amb la insuficiència cardíaca, i detectar aquestes descompensacions.
Tal com explica Lorenzo Fácila, facultatiu especialista del Servei de Cardiologia de l’Hospital General de València, “vam començar a provar aquest dispositiu en aquest mes de juny i des de llavors han participat 30 pacients de la Unitat d’Insuficiència Cardíaca. Volem continuar implementant-lo, perquè ens permet tindre un monitoratge del seguiment dels pacients als seus domicilis. A més, també ajuda a formar cada pacient en la seua autocura”.
L’objectiu és que l’app siga una eina senzilla per al pacient i que, a més, ajude en el diagnòstic, tant per al personal especialitzat en cardiologia com per a internistes i personal d’infermeria, per a impulsar una resposta i una actuació ràpides i eficaces davant d’una possible complicació de la insuficiència cardíaca.
L’ús de l’eina ja s’ha validat a Israel i als Estats Units i, en l’àmbit nacional, a l’Hospital de Bellvitge. Segons el seguiment que se n’ha fet, ha sigut capaç de predir un 79,6 % de les descompensacions en pacients amb insuficiència cardíaca congestiva que es troben estables en un màxim de 18 dies abans que succeïsquen.
Insuficiència cardíaca
La insuficiència cardíaca és una afecció crònica que es caracteritza per la incapacitat de bombar la sang el cos de manera eficaç. Aquesta patologia afecta un 2,34 % de la població adulta espanyola i suposa la principal causa d’hospitalització en majors de 65 anys.
A l’Hospital General de València ingressen aproximadament un miler de pacients amb aquesta patologia en Cardiologia i Medicina Interna. “És fonamental establir un abordatge primerenc i un seguiment continuat de l’estat del pacient per a mantindre els símptomes sota control, evitar ingressos hospitalaris i millorar la qualitat de vida, per la qual cosa aquesta app és una eina molt interessant en els nostres pacients”, hi afig Rafael Payá, cap del Servei de Cardiologia.
Segons explica José Pérez, facultatiu encarregat d’aquests pacients del Servei de Medicina Interna, “les unitats d’insuficiència cardíaca del nostre hospital, coordinades per Cardiologia i Medicina Interna, i la recent creació, amb Nefrologia, de la Unitat Cardiorenal són les estratègies organitzatives més eficients per a aquests pacients tan complexos”.