Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport

El Centre del Carme ret un homenatge il·lustrat a Miguel Calatayud

27/07/2023
El Centre del Carme ret un homenatge il·lustrat a Miguel Calatayud
  • L'artista, creador i dissenyador gràfic és un referent en el món del dibuix internacional, i ha rebut tres vegades el Premi Nacional d'Il·lustració
  • La mostra reuneix més de 220 originals, així com esbossos, reproduccions, ampliacions i documents que permeten entendre millor l'obra de Calatayud

El director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha presentat l'exposició ‘Miguel Calatayud. Trànsit Il·lustrat’, que reuneix una selecció de les seues millors obres d'il·lustració dels últims vint anys, i que podrà visitar-se a la Sala Carlos Pérez del Centre del Carme fins al pròxim 5 de novembre. Pérez Pont ha estat acompanyat per l'artista, creador i dissenyador gràfic, així com pels comissaris de la mostra, Felipe Hernández Cava i Loreto Rodríguez.

Calatayud és un dels grans referents internacionals en el món del dibuix i ha rebut nombrosos reconeixements al llarg de la seua extensa carrera, entre aquests, el Premi Nacional d'Il·lustració en tres ocasions -l'últim, a la seua trajectòria en 2009- o, més recentment, la Distinció al Mèrit Cultural de tota una vida que atorga la Generalitat.

“En aquesta exposició posem el focus en la faceta d'il·lustrador de Miguel Calatayud, un artista amb una carrera tan extensa i prolífica com interessant, que ha abordat diferents disciplines al llarg dels 50 anys de trajectòria professional. Miguel ha desenvolupat una obra moderna i avantguardista, marcada pels elements disruptius i el color, que va suposar una gran innovació, alhora que ha aconseguit forjar un llenguatge propi”, ha destacat el director del Consorci de Museus.

“Posteriorment, va començar a col·laborar amb Carlos Pérez, que, precisament, dona nom a la sala que alberga aquesta mostra”, hi ha afegit.

Per part seua, Miguel Calatayud ha assenyalat que el significat que li donava a la il·lustració d'un llibre “consistia a visualitzar i posar en pàgines una cosa semblant a un món propi en el qual tot -figures, objectes i espais- obeïra uns certs principis de concepte i disseny relacionats amb la comprensió subjectiva de la realitat”.

La comissària de la mostra, Loreto Rodríguez Pellicer, ha destacat que en aquesta mostra el CCCC “convida l'espectador a un delit visual, a un recorregut creatiu, interessant, irònic i especialment atractiu que ens ofereix Miguel Calatayud; una selecció de la seua tan intensa com abundant obra: més de 220 originals, aquarel·les i esbossos; un univers lluminós i feliç construït després de dècades de treball relacionat amb l'art popular, amb les avantguardes, la fotografia, el cinema, l'arquitectura i la geometria; un gaudi amb el qual, sens dubte, Miguel Calatayud, creador únic i artista gràfic imprescindible, aconseguirà entusiasmar l'espectador”.

“Estem davant d'una nova oportunitat per a deixar-nos sorprendre per l'obra recent de Calatayud i, sobretot, per a apreciar-la des d'una nova perspectiva”, ha assegurat el també comissari Felipe Hernández Cava.

Entendre l'obra de Calatayud en tres fases

La primera part del recorregut, que vertebra tota la mostra, reuneix originals i reproduccions pertanyents a deu llibres creats entre 2006 i 2022, amb el títol ‘La il·lustració complexa’. Es tracta d'una sèrie d'obres que mostra la manera d'entendre el dibuix de l'artista, per a qui cada imatge té unes lleis pròpies i les diferents grandàries, les deformacions, els punts de vista, o el color formen una coreografia en la qual qualsevol xicotet detall té sentit.

El concepte d'il·lustració complexa es nodreix, segons el mateix Calatayud, d'un “estudi previ i esmicolat de xicotets detalls, en el qual qualsevol d'aquests, desvinculat del total, podria tindre sentit”.

La segona part de la mostra correspon a un recorregut en paral·lel, a través de grans ampliacions i dividit en quatre apartats: ‘Memòria del passat’, ‘Desplaçaments’, ‘L'aura del paisatge’ i ‘Amb els cinc sentits’.

Cadascun descansa sobre quatre de les obres més interessants d'aquest recent període de l'artista, en què Calatayud dialoga lliurement amb la història, el concepte de viatge (de la mà de Josep Pla), el paisatge i la gastronomia (de la mà de Julio Camba), elements clau per a qui ha fet del plaer dels sentits, i especialment de la dignificació de la visió, un model de conducta.

La tercera part de la mostra, titulada ‘Assumptes interns’, consisteix en una projecció audiovisual que reuneix una xicoteta selecció dels dibuixos que el creador fa per a si mateix, i on campen lliurement la memòria i el temps.

Miguel Calatayud i Carlos Pérez

L'exposició es desenvolupa a la Sala Carlos Pérez del Centre del Carme, i recorda la vinculació professional que van mantindre els dos creadors des de la Fundació Wellington, on l'artista va col·laborar com a il·lustrador amb Carlos Pérez, en aqueix moment, assessor cultural d'aquesta.

La col·laboració entre els dos va continuar posteriorment, amb obres com el llibre ‘Kembo. Incident en la pista del Circ Medrano’, amb text de Carlos Pérez, i editat per Kalandraka l'any 2010, un llibre que va formar part de la llista d'honor de la IBBY (International Board on Books for Young People).

En 2011, el MUVIM, en el qual Cárlos Pérez era conservador, va dedicar una àmplia mostra a Miguel Calatayud, en què fa un repàs a totes les seues facetes (il·lustrador, dissenyador, historietista), i ara els dibuixos de l'alacantí omplin les parets de la sala dedicada al gestor cultural, artista i comissari mort en 2013.

Miguel Calatayud

Nascut a Aspe, Alacant, en 1942, Miguel Calatayud és un dels il·lustradors més destacats a escala mundial. Des de l'inici de la seua carrera professional a principi dels anys setanta i al llarg de la seua amplíssima trajectòria, que inclou diferents disciplines i suports, com llibres, còmics, il·lustració en revistes, cartells, creació d'imatge o col·laboracions institucionals, Calatayud ha contribuït a renovar la il·lustració gràfica espanyola.

La seua obra fa gala d'una qualitat i una coherència inusitades, i manifesta una profunda originalitat, fruit de l'inconformisme i el caràcter transgressor i experimental de l'autor. Les seues creacions componen un imaginari propi inconfusible, que no es plega als dictats del mercat i que apunta a un espai de llibertat que no entén de gèneres i fronteres.

La seua obra i la seua trajectòria professional han sigut reconegudes amb nombrosos guardons com el Premi del Ministeri de Cultura a les Millors Il·lustracions de Llibres Infantils i Juvenils en 1989 per ‘Una de indios y otras historias’, el Premi del Ministeri de Cultura a les Millors Il·lustracions de Llibres Infantils i Juvenils en 1991 per ‘Llibre de les M´Alícies’ el Premi Nacional d'Il·lustració a la seua trajectòria (2009), la Distinció de la Generalitat Valenciana al mèrit cultural (2019) i el Premi a la Cultura Alacantina Miguel Hernández (2022) de la Diputació d'Alacant.

La mostra ‘Miguel Calatayud. Trànsit Il·lustrat’ pot visitar-se fins al 5 de novembre a la Sala Carlos Pérez del Centre del Carme.

Més informació, ací.

Imatges de l'exposició de Miguel Catalatayud, ací.

Galeria d'imatges