Detalle nota de prensa - Comunica GVA
L’Orquestra de la Comunitat Valenciana dedica la Temporada 2023-2024 a les obres crepusculars dels grans compositors
- A més de treballar amb James Gaffigan, l’OCV també ho farà amb Sir Mark Elder, Gustavo Gimeno, Pablo Heras-Casado, Mikko Franck i Vasily Petrenko
- L’OCV amplia la presència als grans auditoris de la Comunitat, amb visites a l’ADDA d’Alacant, l’Auditori de Castelló i el Palau de la Música
Les Arts, d’acord amb el lema de la temporada 2023-2024, Poètiques del destí, presenta un cicle simfònic amb algunes de les batutes més cotitzades i un repertori entorn de les obres crepusculars de grans compositors com ara Wagner, Mahler, Strauss o Beethoven.
L’Orquestra de la Comunitat Valenciana (OCV) oferirà al llarg d’aquesta temporada 18 concerts que, en l’aposta autonòmica més important, arribaran a diversos punts de les tres províncies. Així, juntament amb la presència a l’Auditori de Castelló, la formació titular de Les Arts tornarà a l’ADDA d’Alacant, després de 5 anys d’absència, i visitarà el Palau de la Música de València en la reobertura del centre.
De fet, James Gaffigan, director musical de Les Arts i encarregat d’inaugurar aquest curs simfònic, iniciarà una gira junt amb l’OCV per la Comunitat Valenciana des de l’1 fins al 10 de setembre pels auditoris de Cullera, Altea i Torrevieja, que culminarà a València en la Jornada de Portes Obertes.
Gaffigan protagonitzarà dues cites simfòniques més al llarg de la temporada: el 16 de novembre, al Palau de la Música, amb un concert d’obres d’Albéniz, Wagner i Txaikovski, que comptarà amb la participació de la mezzosoprano Jamie Barton, i un altre, el 17 de febrer de 2024, a Les Arts, dedicat a Schubert i Bruckner. Tots dos concerts tindran la rèplica l’endemà a Castelló.
Un dels grans noms que torna a Les Arts és el del mestre britànic Sir Mark Elder, considerat un dels directors més sol·licitats a escala global tant en el repertori simfònic com en l’operístic.
Elder, director titular de l’Orquestra Hallé de Manchester i el principal director convidat de la Filharmònica de Bergen, dirigirà, el 20 i 21 d’octubre, l’OCV en la Simfonia núm. 10 de Mahler, una partitura inacabada a causa de la mort del compositor, que estarà acompanyada per la Simfonia núm. 4 de Xostakóvitx.
El valencià Gustavo Gimeno, director musical de la Filharmònica de Luxemburg i la Simfònica de Toronto, manté, un any més, l’estreta col·laboració amb l’OCV, amb la qual emprendrà una breu gira el mes de desembre amb parades a Les Arts (15), Alacant (17) i Castelló de la Plana (20).
En el faristol proposa un exuberant programa, que inclou l’últim treball orquestral del compositor Jean Sibelius, a més d’una nova incursió en l’univers mahlerià amb la seua simfonia Tità.
Després de l’èpica Leningrad en 2020, Pablo Heras-Casado es retrobarà amb el públic valencià el 2 de febrer. El granadí, encimbellat després del seu sensacional debut a Bayreuth, dirigirà una vetlada de marcada sonoritat romàntica amb pàgines de Parsifal —el preludi i Encantaments del Divendres Sant—, a més de la Simfonia núm. 5 de Felix Mendelssohn-Bartholdy, estrenada en 1868, 21 anys després de la seua mort.
El 27 d’abril, l’auditori acull una de les grans cites de la temporada: l’esperat debut de Mikko Franck, que va haver de cancel·lar la seua presència en 2021 per la pandèmia. Titular de l’Orquestra Filharmònica de Radio France des de 2015, el finés és un dels noms més respectats i prestigiosos del circuit. L’Auditori de Castelló podrà gaudir d’aquest concert un dia abans, el 26 d’abril.
L’OCV, sota la batuta de Franck, interpretarà un programa dedicat íntegrament a Richard Strauss: des de la seua última obra, les Vier letzte Lieder fins a l’escena final de l’òpera Capriccio i el poema simfònic Mort i transfiguració. Destaca d’aquest programa la participació de la soprano Elsa Dreisig, que va causar sensació amb la seua Donna Elvira en Don Giovanni enguany.
Les Arts clausurarà aquest cicle amb una de les obres més benvolgudes i espectaculars del repertori simfònic i coral, la Novena de Beethoven, partitura amb la qual el Cor de la Generalitat i l’Orquestra de la Comunitat Valenciana han rebut els elogis més grans de públic i crítica especialitzada.
Vasily Petrenko, director musical de la Royal Philarmonic Orchestra del Regne Unit i titular de l’European Union Youth Orchestra, torna després del seu rotund èxit a València, aclamat per la “tècnica i la musicalitat extraordinàries” que el caracteritzen, per a dirigir la monumental obra de Beethoven els dies 13 i 15 de juny.