Detalle nota de prensa - Comunica GVA
La Filmoteca d’Estiu projecta ‘Paris, Texas’ (1984), de Wim Wenders

- La Filmoteca d’Estiu, organitzada per l’IVC, té lloc del 4 d’agost al 2 de setembre als jardins del Palau de la Música de València
- El director alemany va guanyar la Palma d’Or de Canes en 1984 amb una road-movie protagonitzada per Harry Dean Stanton i Nastassja Kinski
La Vicepresidència i Conselleria de Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura, projecta en la Filmoteca d’Estiu, el divendres 25 d’agost, a les 22.30 hores, Paris, Texas (1984), de Wim Wenders. Amb una duració de 144 minuts, la pel·lícula es podrà tornar a veure el dissabte 26 i el diumenge 27 d’agost en el mateix horari.
El director alemany va guanyar la Palma d’Or de Canes en 1984 amb un drama èpic, amb estructura de road-movie, sobre el desamor i la reconstrucció vital, escrit pel dramaturg Sam Shepard en col·laboració amb l’actor i guionista texà L. M. Kit Carson.
Un home camina pel desert de Texas sense saber qui és. El seu germà el busca i intenta que recorde com era la seua vida quatre anys abans, quan va abandonar la seua dona i el seu fill. A mesura que va recuperant la memòria i es relaciona amb persones del passat, es planteja la necessitat de refer la seua vida.
Protagonitzada per Harry Dean Stanton, Nastassja Kinski i Dean Stockwell, la pel·lícula té una esplèndida i hipnòtica banda sonora del guitarrista californià Ry Cooder i una cuidada fotografia en color de l’holandés Robby Müller.
Amb motiu de la celebració del quaranté aniversari de l’inici del rodatge d’una de les pel·lícules més cèlebres de la dècada dels huitanta, Wim Wenders va recordar en una trobada celebrada a Barcelona, la primavera passada: “De vegades hi ha films que s’estrenen en el moment exacte, i això va passar amb Paris, Texas. No sé si és sort o el destí, o el còctel dels qui la creen. En el meu cas, Harry Dean Stanton estava en el seu moment perfecte; Nastassja Kinski, en el cim de la seua carrera; va ser el primer guió de Sam Shepard, i Ry Cooder desitjava demostrar la seua vàlua. Jo, l’única cosa que podia fer era no equivocar-me”.
El títol de la pel·lícula fa referència a un solar erm que queda en un poble anomenat Paris, que pertany a l’estat de Texas i està relacionat amb els records d’un dels personatges.
Wim Wenders
Format per quatre pel·lícules, la Filmoteca d’Estiu programa un cicle del cineasta alemany Wim Wenders, que després prosseguirà al setembre dins de la programació regular de la Filmoteca Valenciana a la seu de l’edifici Rialto.
El cicle de la Filmoteca d’Estiu presenta en ordre cronològic quatre dels títols més destacats de la filmografia del director i guionista alemany: Alícia a les ciutats (1974), 6 i 7 d’agost; L’estat de les coses (1982), 14 i 15 d’agost; Paris, Texas (1984), 25, 26 i 27 d’agost, i Buena Vista Social Club (1999), 28 i 29 d’agost.
Patrimoni audiovisual valencià
Com en edicions anteriors, totes les sessions de la Filmoteca d’Estiu s’obrin amb la projecció d’una mostra de la col·lecció de pel·lícules domèstiques en passos estrets recuperades per la Filmoteca Valenciana i digitalitzades i conservades en el seu arxiu fílmic.
Enguany, totes les pel·lícules projectades van ser filmades en 9,5 mm. Aquest format, també denominat Pathé Baby, va ser molt popular entre els fanàtics durant més de quatre dècades i en 2023 se celebra el centenari de la seua creació.
Horaris i venda d’entrades
Les projeccions de la Filmoteca d’Estiu tenen lloc de dilluns a diumenge, excepte els dimecres, que no hi ha sessió. La projecció s’inicia a les 22.30 hores i la taquilla s’obri a les 21.30 hores.
El preu de l’entrada general és de 3,50 euros, i 25 euros per a l’abonament de deu sessions. La programació per dies i la venda d’entrades anticipades en línia estan disponibles en el web de l’IVC.
La Filmoteca Valenciana manté l’oferta cinematogràfica a la ciutat durant el mes d’agost amb la celebració de la Filmoteca d’Estiu i les projeccions que fa a l’aire lliure. Els criteris de programació de la Filmoteca d’Estiu són els mateixos que se segueixen la resta de l’any a la Sala Berlanga: versió original, qualitat en les projeccions i un preu assequible.
La celebració de la Filmoteca d’Estiu, que organitza tots els anys l’IVC, és possible també gràcies a l’Ajuntament de València, que cedeix els jardins del Palau de la Música com a espai de les projeccions.