Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Filmoteca d’Estiu

La Filmoteca d’Estiu projecta 'Buena Vista Social Club' (1999), de Wim Wenders

25/08/2023
La Filmoteca d’Estiu projecta 'Buena Vista Social Club' (1999), de Wim Wenders
  • Aquest documental recupera la música tradicional cubana dels anys trenta i quaranta amb el suport del músic Ry Cooder
  • La Filmoteca d’Estiu, organitzada per l'IVC, se celebra fins al 2 de setembre als jardins del Palau de la Música de València

La Vicepresidència i Conselleria de Cultura i Esport, a través de l'Institut Valencià de Cultura, projecta en la Filmoteca d’Estiu, el dilluns 28 d'agost, a les 22.30 hores, ‘Buena Vista Social Club’ (1999) de Wim Wenders, un documental de 100 minuts de duració que podrà tornar a veure's el dimarts 29 d'agost en el mateix horari.

En 1996, Wim Wenders va acompanyar el compositor de la banda sonora de ‘París, Texas’, el guitarrista californià Ry Cooder, en un viatge a Cuba per a gravar un àlbum amb Ibrahim Ferrer i els músics que havien col·laborat en el disc ‘Buena Vista Social Club’, coneguts a Cuba com els "superabuelos".

En aquest documental, el cineasta alemany va mostrar els músics en l'estudi i va rastrejar les seues vides a l'Havana. Després va rodar dos concerts de la banda a Amsterdam i, finalment, a Nova York, en un recital en el llegendari Carnegie Hall.

Buena Vista Social Club és el nom d'un club social molt popular de l'Havana, Cuba, els membres del qual practicaven el ball i la música en la dècada dels quaranta.

També és el nom d'una agrupació musical creada en la dècada dels noranta, quasi 50 anys després que el club tancara, que va inspirar un enregistrament fet pel músic cubà Juan de Marcos González i pel guitarrista i folklorista estatunidenc Ry Cooder amb músics cubans tradicionals, molts d'ells antics membres del club en el qual es van presentar quan la seua popularitat estava en el cim.

Entre els músics participants en el documental figuren noms associats a la denominada edat d'or de la música cubana, com Manuel ‘Puntillita’ Licea, Compay Segundo, Rubén González, Ibrahim Ferrer, Pío Leyva, Omara Portuondo, Eliades Ochoa, Manuel ‘Guajiro’ Mirabal, Amadito Valdés i Papi Oviedo.

En ‘Buena Vista Social Club’, Wim Wenders recobra el millor pols creatiu de la seua filmografia i torna a demostrar la poderosa capacitat narrativa que té per a recuperar la música cubana tradicional dels anys trenta i quaranta amb el suport de Ry Cooder.

El documental és també una exploració antropològica i social a través de les vides i les cançons de personatges que sobreviuen en una societat molt vitalista, però immersa en la precarietat econòmica generada per un règim polític en decadència.

Wim Wenders

Format per quatre pel·lícules, la Filmoteca d’Estiu programa un cicle del cineasta alemany Wim Wenders, que després prosseguirà al setembre dins de la programació regular de la Filmoteca Valenciana a la seu de l'edifici Rialto.

El cicle de la Filmoteca d’Estiu ha presentat en ordre cronològic quatre dels títols més destacats de la filmografia del director i guionista alemany: ‘Alicia a les ciutats’ (1974), 6 i 7 d'agost; ‘L'estat de les coses’ (1982), 14 i 15 d'agost; ‘París, Texas’ (1984), 25, 26 i 27 d'agost, i ‘Buena Vista Social Club’ (1999), 28 i 29 d'agost.

Patrimoni audiovisual valencià

Com en edicions anteriors, totes les sessions de la Filmoteca d’Estiu s'obrin amb la projecció d'una mostra de la col·lecció de pel·lícules domèstiques en passos estrets recuperades per la Filmoteca Valenciana i digitalitzades i conservades en el seu arxiu fílmic.

Enguany, totes les pel·lícules projectades van ser filmades en 9,5 mm. Aquest format, també denominat Pathé Baby, va ser molt popular entre els aficionats durant més de quatre dècades i en 2023 se celebra el centenari de la creació d'aquest.

Horaris i venda d'entrades

Les projeccions de la Filmoteca d’Estiu se celebren de dilluns a diumenge, excepte els dimecres, quan no hi ha sessió. La projecció s'inicia a les 22.30 hores i la taquilla s'obri a les 21.30 hores.

El preu de l'entrada general és de 3,50 euros, i 25 euros per a l'abonament de deu sessions. La programació per dies i la venda d'entrades anticipades en línia estan disponibles en el web de l'IVC.

La Filmoteca Valenciana manté l'oferta cinematogràfica a la ciutat durant el mes d'agost amb la celebració de la Filmoteca d’Estiu i les seues projeccions a l'aire lliure. Els criteris de programació de la Filmoteca d’Estiu són els mateixos que se segueixen la resta de l'any a la Sala Berlanga: versió original, qualitat en les projeccions i un preu assequible.

La celebració de la Filmoteca d’Estiu, que organitza cada any l'IVC, és possible també gràcies a l'Ajuntament de València, que cedeix els jardins del Palau de la Música com a espai de les projeccions.

Galeria d'imatges