Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
'Les Arts és Flamenco'

Figures llegendàries del cant flamenc i els nous valors del gènere protagonitzen la quarta edició de ‘Les Arts és Flamenco’

29/08/2023
Figures llegendàries del cant flamenc i els nous valors del gènere protagonitzen la quarta edició de ‘Les Arts és Flamenco’
  • Tota una llegenda de la guitarra com Vicente Amigo inaugura el cicle a l'Auditori el pròxim 3 de novembre, amb el cantaor Rafael de Utrera
  • Kiki Morente, el duo de Vicente Soto ‘Sordera’ i Lela Soto, María Toledo i José de la Tomasa, estreles de la programació al Teatre Martín i Soler

‘Les Arts és Flamenc’, consolidat ja com un dels cicles imprescindibles de la programació de Les Arts, reunirà al llarg de la temporada 2023-2024 figures llegendàries del cant flamenc junt amb els nous valors: Vicente Amigo, Kiki Morente, el duo de Vicente Soto ‘Sordera’ i Lela Soto, María Toledo i José de la Tomasa.

El 3 de novembre, l'Auditori de les Arts rep en la vetlada inaugural del cicle un dels artistes més emblemàtics de la guitarra flamenca de tots els temps, Vicente Amigo, un autèntic geni de l'instrument que ha contribuït enormement a l'evolució i difusió del gènere per tot el món.

Acompanyat pel cantaor Rafael de Utrera, Antonio Fernández ‘Añil’ en la segona guitarra, Francisco González Agudo en la percussió i Ewen Bernal en el baix, Amigo proposa un espectacle en el qual, a més de repassar els seus últims treballs, promet també sorpreses al públic en una proposta que va des del que és popular i andalús cap al que és universal.

El guanyador de dos premis Grammy farà gala del seu virtuosisme en una cita imprescindible per als amants del gènere, amb temes que són ja clàssics de la guitarra flamenca com ara ‘Memoria de los sentidos’, ‘Paseo de Gracia, ‘Un momento en el sonido’, ‘Tierra’…

El primer concert de flamenc de l'any 2024 hi arribarà de la mà del més jove dels Morente, Kiki Morente, el 16 de febrer al Teatre Martín i Soler. Fill d'un dels grans renovadors del gènere, Enrique Morente, i la balladora Aurora Carbonell, i germà d'Estrella i Soleá Morente, el jove cantant s'erigeix ja com un dels nous valors del cant flamenc.

Des del seu prometedor debut en solitari en 2017 amb ‘Albayzín’, en un homenatge al seu barri natal i a la més pura essència del cant, el benjamí de la saga ha protagonitzat una ascendent carrera que, amb la publicació d'El cante (2021), en què mescla allò clàssic amb allò contemporani amb un estil únic i innovador, es reivindica com una de les veus més destacades del nou flamenc.

Programació 2023-24

Les Arts dedicarà el concert del 23 de març a una altra de les grans dinasties del gènere amb la visita de Vicente Soto ‘Sordera’ i la seua filla Lela Soto. ‘Sordera’ és un altre dels noms consagrats del flamenc, amb una experiència professional dilatada que abasta 13 discos en solitari, 11 espectacles originals de flamenc i innombrables premis i concerts al voltant del món, a més d'actuacions en temples de la lírica com la Scala de Milà o el Théâtre du Châtelet de París.

‘Sordera’ actuarà amb sa filla Lela, que, després de deixar arrere els seus inicis amb un flamenc fusió d'inspiració més pop, ha passat a centrar-se en un estil més clàssic del cant, i actualment és considerada una de les veus joves amb més projecció. Els acompanyaran sobre les taules els guitarristes Antonio Malena i Vicente Santiago, a més de Manuel Blanco i Ángel Peña a càrrec de les palmades i els jaleos.

María Toledo visitarà Les Arts el 20 d'abril de 2024. Icona del flamenc a escala internacional, a més de la primera dona del gènere que canta acompanyant-se a ella mateixa al piano, va ser batejada en els seus inicis com la ‘Diana Krall del flamenc’.

Amb sis àlbums en la seua discografia i sis nominacions als Grammy Llatins, ha rebut l'elogi unànime de la crítica per les qualitats artístiques que té tant en la veu com davant del piano, a més de ser la intèrpret de referència d'El amor brujo, de Falla, que ha cantat en les principals sales de concert espanyoles i europees.

El guitarra Antonio Sánchez i els palmeros Juan Diego Valencia i Manuel ‘Tarote’ s'uniran a ‘la flamenca del piano’ en aquesta vetlada al Teatre Martín i Soler.

José de la Tomasa serà l'encarregat de tancar el cicle ‘Les Arts és Flamenc’ el 31 de maig. Descendent dels mítics Manuel i Pepe Torre, fill de la Tomasa i Pies de Plomo, és un defensor a ultrança de la puresa del cant i de la tradició heretada dels seus pares.

El cantaor sevillà destaca per ser autor de moltes de les seues lletres i per la destresa de la veu purament flamenca en una àmplia varietat d'estils, i especialment és conegut per les seues saetes, en què és capaç d'imprimir un quejío i tremolor de sabor antic.

Galeria d'imatges