Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
'Les Arts és Barroc'

Les Arts amplia l'aposta pel Barroc amb dues òperes, dos concerts i un recital en l'Església de Sant Nicolau

02/09/2023
Les Arts amplia l'aposta pel Barroc amb dues òperes, dos concerts i un recital en l'Església de Sant Nicolau
  • William Christie, amb Les Arts Florissants, el contratenor Carlos Mena, Forma Antiqva, La Ritirata i La Dispersione conformen les propostes
  • Les òperes The Fairy Queen, de Purcell, i Los elementos, de Literes, en versió de concert, nous títols inèdits en el catàleg de Les Arts

Les Arts amplia l'aposta pel Barroc en la temporada 2023-2024 amb un extens programa que inclou dues òperes en versió de concert, dues actuacions de dues prestigioses formacions especialitzades en aquest repertori i un recital a l'Església de Sant Nicolau, espai arquitectònic de referència per a aquest estil a la ciutat de València.

Obrirà el cicle l'òpera anglesa The Fairy Queen, de Henry Purcell, el pròxim 13 de gener, pel que fa a la tercera visita de William Christie amb la seua formació, Les Arts Florissants, considerada l'‘ensemble’ de referència en la recuperació i interpretació de música barroca i clàssica amb instruments antics.

Després dels èxits amb Mozart i Händel, el cotitzat director presenta un altre títol inèdit a la Sala Principal de Les Arts, que s'ofereix en una versió semiescenificada a càrrec de Mourad Merzouki, responsable també de la coreografia del muntatge.

El repartiment de l'obra està integrat per solistes de Le Jardin des Voix, l'acadèmia de cant per a joves artistes de Les Arts Florissants, que dirigeixen William Christie i Paul Agnew: Paulina Francisco, Geòrgia Burashko, Rebecca Leggett, Juliette Mey, Ilja Aksionov, Rodrigo Carreto, Hugo Herman-Wilson i Benjamin Schilperoort.

La Sala Principal acollirà una única representació d'aquesta versió semiescenificada de l'obra de 1692 i el llibret de la qual està basat en ‘El somni d'una nit d'estiu’, de William Shakespeare.

El mes d'abril, comença la tercera edició de ‘Les Arts és Barroc i Música Antiga’, una coproducció amb el Centre Nacional de Difusió Musical (CNDM) per a recuperar, donar valor i divulgar la música històrica a través dels principals referents del panorama nacional.

Concerts a l'Església de Sant Nicolau

Com a principal novetat, el programa inclourà una actuació a l'Església de Sant Nicolau, l'anomenada capella sixtina valenciana, on es troben alguns dels frescos més espectaculars del Barroc espanyol.

La Ritirata, sota la direcció del seu fundador Josetxu Obregón, inaugurarà el cicle de concerts el 10 d'abril al Teatre Martín i Soler. L'agrupació historicista interpretarà el famós oratori d'Alessandro Scarlatti Il giardino di rose, amb les veus de Núria Rial, Jone Martínez, Luciana Mancini, Víctor Sordo i José Coca Pisa.

L'endemà passat, el 12 d'abril, Carlos Mena protagonitza un recital en el marc incomparable de l'Església de Sant Nicolau. Acompanyat pel violista Miguel Minguillón, el prestigiós contratenor presenta el programa 'Per voi ardo', que inclou obres d'Enríquez de Valderrábano. Juan del Encina, Alonso Mudarra, Miguel de Fuenllana, Luis de Narváez i Diego Pisador.

La programació torna al Teatre Martín i Soler el dia 17 d'aquest mateix mes amb el grup Forma Antiqva i l'òpera de cambra Los elementos del mallorquí Antonio Literes, que s'ofereix en versió de concert. El clavecinista Aarón Zapico, un dels fundadors de la formació, dirigeix aquesta obra, d'estil italià marcat, estrenada l'any 1705 a Madrid.

Los elementos trasllada la lluita entre els defensors dels Borbons i els Habsburg a un món on els elements naturals competeixen entre ells per a governar el món. Les sopranos Jone Martínez, María Hinojosa, Pilar Alva i Soraya Méncid posaran veu a l'aire, la terra, el foc i l'aigua, respectivament.

El 24 d'abril l'agrupació valenciana La Dispersione i la soprano Erika Escribá clausuren el cicle de ‘Les Arts és Barroc i Música Antiga’, amb una vetlada dedicada a José de Nebra i Antonio Literes, dos dels compositors espanyols més importants de final del segle XVII i principi del XVIII, en què també es podran escoltar obres dels valencians Cristóbal Galán i José Pradas.

Galeria d'imatges