Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Museus

El Centre del Carme proposa set exposicions amb disciplines variades, des de la il·lustració fins al videoart, per a gaudir de la cultura a l’agost

02/08/2023
El Centre del Carme proposa set exposicions amb disciplines variades, des de la il·lustració fins al videoart, per a gaudir de la cultura a l’agost
  • Hi exposen Paloma Navares, Carmen F. Sigler, Miguel Calatayud, Émilien Buffard, Germán Caballero, Janice Martins Apple, Lluci Juan, Juan Carlos Rosa Casasola i Domingo Mestre
  • La dona, el medi ambient, els moviments socials o la inclusió en l’esport són alguns dels temes que aborden les exposicions en cartell

El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) proposa una agenda expositiva per a les vacances d’estiu en la qual es combinen disciplines com ara el videoart, la il·lustració o la fotografia, i temàtiques tan diverses com l’ecologia, la dona, la inclusió en l’esport o els moviments socials, en què es reuneix un elenc d’artistes destacat: Paloma Navares, Carmen F. Sigler, Miguel Calatayud, Émilien Buffard, Germán Caballero, Janice Martins Apple, Lluci Juan, Juan Carlos Rosa Casasola i Domingo Mestre.

El director del Consorci de Museus i el Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha destacat que el Centre del Carme “ha esdevingut en els últims anys el lloc que cal visitar per a gaudir de la cultura contemporània a la ciutat de València, gràcies al treball constant de programació que duem a terme”.

“Així, en aquest mes d’agost, el CCCC està obert per vacances i presentem set interessants exposicions que ens acosten el treball de grans artistes del nostre temps, alhora que ens conviden a reflexionar sobre qüestions molt actuals. A més, a través del cinema, refresquem les nits d’agost amb vint-i-cinc pel·lícules del nostre cicle de comèdia europea, per cinqué any consecutiu”.

Retrospectiva de Paloma Navares

La sala Ferreres–Goerlich, la més gran del CCCC, ofereix un recorregut per l’obra de Paloma Navares, reconeguda artista multidisciplinària resident al Campello, Alacant, sota el títol ‘Dualidades del ser’. L’exposició naix de la convocatòria del Consorci de Museus ‘Trajectòries 2023-2025’ i ofereix una retrospectiva conceptual i temàtica a través d’un desplegament d’obres visuals i sonores centrades en les dones, en la seua socialització i simbolització. Disponible fins al 19 de novembre.

L’activisme mediambiental de Carmen F. Sigler

Carmen F. Sigler, una de les figures més destacades de l’art audiovisual espanyol, presenta a la sala Dormitori ‘Lo resplandeciente’, un projecte expositiu que busca despertar la consciència mediambiental i convida al compromís amb la cura urgent de la Terra i dels éssers que l’habiten. Es pot visitar fins al 22 d’octubre.

El millor de Miguel Calatayud

Els amants de la il·lustració podran gaudir, a la sala Carlos Pérez del CCCC, la mostra ‘Miguel Calatayud. Trànsit Il·lustrat’, que reuneix una selecció de les millors obres d’il·lustració de l’artista dels últims vint anys.

Calatayud és un dels grans referents internacionals en el món del dibuix i ha rebut nombrosos reconeixements al llarg de la seua extensa carrera, entre els quals el Premi Nacional d’Il·lustració en tres ocasions o, més recentment, la Distinció al Mèrit Cultural de tota una vida que atorga la Generalitat Valenciana. La mostra es pot visitar fins al 5 de novembre.

Diversitat en l’esport

En l’exposició ‘Sport Friendly: la pista de la diversitat!’ el fotògraf francés Émilien Buffard posa en el focus agrupacions esportives LGTBIQ+ per a redefinir els valors clàssics de l’esport i promoure la inclusió.

El CCCC presenta per primera vegada a Europa aquest treball fotogràfic a través d’una instal·lació immersiva que ha transformat la sala Zero en un camp d’esport, generant una experiència que ens envolta, creada ‘ex professo’ per al Centre del Carme. Es pot visitar fins al 17 de setembre.

Fotoperiodisme i moviments socials

La mostra de fotoperiodisme ‘València viva i combativa’, disponible a la sala Contraforts, repassa les lluites populars i els moviments socials més destacats dels últims 12 anys a València, a través de les imatges preses per Germán Caballero, i amb la col·laboració de l’historiador Jorge Ramos Tolosa, que formen part del llibre homònim publicat en 2021 per Sembra Llibres.

A més dels textos i les fotografies dels autors i els diversos col·lectius, l’exposició hi afig com a novetat entrevistes, cartells i una gran cronologia, que aborden nombrosos moviments. Disponible fins al 24 de setembre.

Una mirada al moviment associatiu

‘Les victòries cal saber veure-les’ fa un viatge a través de la història del moviment associatiu que s’emmarca en la celebració del 50é aniversari de la Fundació Horta Sud, que ha col·laborat en l’exposició produïda pel Consorci de Museus.

El recorregut històric està format per material gràfic, audiovisual i objectes que donen compte de l’evolució dels moviments ciutadans, amb més atenció als sorgits a les comarques valencianes, però també amb una mirada global. Fins al 5 de novembre a les sales 1 i 2 del CCCC.

Art en espais poc previsibles

Finalment, l’exposició ‘València 4x4’ transforma en espais expositius diversos punts del Centre del Carme poc habituals, sota el guiatge de Janice Martins Apple, Lluci Juan, Juan Carlos Rosa Casasola i Domingo Mestre, que també és el comissari de la mostra.

Les quatre propostes de ‘València 4x4’ es relacionen directament amb l’arquitectura del CCCC, cadascuna de les quals expressa la mateixa cartografia existencial de l’artista, expressada en les quatre llengües per les quals transita el projecte: valencià, castellà, portugués i alemany. Es pot veure a l’escala barroca, el sobreclaustre renaixentista, la sala D i l’escala de la sala Dormitori del CCCC, fins al 29 d’octubre.

Cinema d’estiu

Del 3 al 31 d’agost, el Centre del Carme transforma el claustre gòtic en un cinema d’estiu amb el cicle CCCCinema d’Estiu, que en la cinquena edició ofereix 25 comèdies europees, procedents de 13 països diferents, sota el títol ‘De què riem a Europa?’.

Les pel·lícules, que són joies fora dels circuits comercials, a vegades mai estrenades a Espanya, es projectaran cada nit, de dimarts a diumenge, a les 22.00, en versió original subtitulada en castellà i valencià. L’accés és gratuït, sense reserva prèvia, fins a completar aforament.

Més informació, ací

Galeria d'imatges