Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
IVC Filmoteca d’Estiu

La Conselleria de Cultura conclou les projeccions en la Filmoteca d’Estiu amb ‘El triangle de la tristesa’ (2022), de Ruben Östlund

30/08/2023
La Conselleria de Cultura conclou les projeccions en la Filmoteca d’Estiu amb ‘El triangle de la tristesa’ (2022), de Ruben Östlund
  • La pel·lícula guanyadora de la Palma d’Or del Festival de Canes es projecta en versió original amb subtítols en valencià

  • La Filmoteca d’Estiu se celebra fins al 2 de setembre als jardins del Palau de la Música de València

     

La Vicepresidència i Conselleria de Cultura, mitjançant l’Institut Valencià de Cultura, projecta en la Filmoteca d’Estiu el dijous 31 d’agost, a les 22.30 hores, El triangle de la tristesa (“Triangle of Sadness”, 2022), de Ruben Östlund.

Amb una durada de 147 minuts, la pel·lícula es projecta en versió original amb subtítols en valencià i podrà tornar a veure’s en el mateix horari el divendres 1 i dissabte 2 de setembre, última projecció enguany de la Filmoteca d’Estiu.

Cal destacar que, de les onze pel·lícules que han conformat la programació de la Filmoteca d’Estiu de 2023, quatre s’han projectat en versió original amb subtítols en valencià: Alícia a les ciutats, Una dona de París, El lladre de bicicletes i El triangle de la tristesa, amb què es tanca l’edició del 2023.

Es tracta d’una comèdia d’humor negre escrita i dirigida Ruben Östlund i protagonitzada per Harris Dickinson, Charlbi Dean i Woody Harrelson. És l’última pel·lícula que va protagonitzar l’actriu sud-africana Charlbi Dean abans de morir sobtadament l’agost de 2022 a causa d’una infecció.

La producció del llargmetratge va aturar-se en dues ocasions durant l’any 2020 a causa de la pandèmia COVID-19. La pel·lícula va ser presentada al Festival de Cinema de Canes i guardonada amb la Palma d’Or, després de rebre una ovació de huit minuts per part del públic que va assistir a l’estrena.

Convidats en un creuer de luxe, una parella de models són els únics passatgers de classe mitjana entre milionaris. Una tempesta inverteix les jerarquies quan els deixa encallats en una illa deserta al costat d’un grup de rics i una dona filipina del servei de neteja.

La primera producció rodada en anglés del director suec és una sàtira salvatge sobre el món de la moda i dels multimilionaris que se sustenta en l’aparença com a capital i en la bellesa com a moneda de canvi. Segons Östlund, el títol fa referència a un terme utilitzat per cirurgians plàstics per descriure l’arruga de preocupació que es forma entre les celles i que es pot fer desaparéixer en quinze minuts amb una aplicació de bòtox.

Patrimoni audiovisual valencià

Com en edicions anteriors, totes les sessions de la Filmoteca d’Estiu s’obrin amb la projecció d’una mostra de la col·lecció de pel·lícules domèstiques en passos estrets recuperades per la Filmoteca Valenciana i digitalitzades i conservades en el seu arxiu fílmic.

Enguany, totes les pel·lícules projectades van ser filmades en 9,5 mm. Aquest format, també anomenat Pathé Baby, fou molt popular entre les persones aficionades durant més de quatre dècades i en 2023 se celebra el centenari de la creació d’aquest.

Aquestes projeccions serveixen per a recordar la missió essencial de l’Arxiu de la Filmoteca Valenciana: la salvaguarda del patrimoni audiovisual valencià i de la memòria col·lectiva.

Horaris i venda d’entrades

Les projeccions de la Filmoteca d’Estiu es realitzen de dilluns a diumenge, excepte els dimecres, quan no hi ha sessió. La projecció s’inicia a les 22.30 hores i la taquilla s’obri a les 21.30 hores.

El preu de l’entrada general és de 3,50 euros, i 25 euros per a l’abonament de deu sessions. La programació per dies i la venda d’entrades anticipades en línia estan disponibles ací.

La Filmoteca Valenciana manté l’oferta cinematogràfica a la ciutat durant el mes d’agost amb la realització de la Filmoteca d’Estiu i les projeccions a l’aire lliure. Els criteris de programació de la Filmoteca d’Estiu són els mateixos que se segueixen la resta de l’any a la Sala Berlanga: versió original, qualitat en les projeccions i un preu assequible.

La realització de la Filmoteca d’Estiu, que organitza cada any l’IVC, és possible també gràcies a l’Ajuntament de València, que cedeix els jardins del Palau de la Música com a espai de les projeccions, i al patrocini de Cerveza Turia.

Galeria d'imatges