Sanitat

Fisabio posa en marxa un projecte de ciència ciutadana per a millorar la salut mental i el benestar de les dones embarassades

06/08/2023
Fisabio posa en marxa un projecte de ciència ciutadana per a millorar la salut mental i el benestar de les dones embarassades
  • El projecte, titulat Menina, forma part de la iniciativa europea Impetus for Citizen Science, que compta amb finançament del programa Horitzó Europa
  • Les dones embarassades tindran un paper protagonista en el projecte i esdevindran​​​​​​​ ciutadanes científiques

La Fundació Fisabio lidera el projecte Menina (MENtal health and wellbeing Improvement during pregNAncy), que té com a objectiu generar nous coneixements sobre la salut mental i el benestar de les dones durant l’embaràs i fer-les partícips en la investigació. D’aquesta manera, es podrà aprofundir en les seues necessitats no cobertes, les seues preocupacions i les sensacions durant l’embaràs.

Tal com explica la gestora de l’R+D+I de Fisabio, Paula Pastor, l’Organització Mundial de la Salut calcula que el 25 % de les dones embarassades pateixen alguna classe de malestar psicològic significatiu i que una de cada cinc experimentarà algun tipus de trastorn de l’estat d’ànim o ansietat durant l’embaràs i el postpart, entre els quals l’ansietat i la depressió són els trastorns mentals més freqüents.

Per això, des del projecte Menina es promourà el benestar psicosocial i la prevenció dels trastorns mentals en les mares durant l’embaràs. Dotze dones embarassades, entre les setmanes 12 i 20 de gestació, participaran en qualitat de ciutadanes científiques en la investigació qualitativa, mitjançant entrevistes i compartint amb elles els resultats de la fase d’anàlisi.

Les dotze dones embarassades formaran part del procés col·laboratiu i participatiu juntament amb les responsables del Servei de Salut Mental i el Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital General Universitari d’Elda, les doctores Olga Brotons i María José García, respectivament, així com la resta de professionals sanitaris d’aquests serveis.

La coordinació d’aquest projecte, que va començar el 15 de juny passat i conclourà el 15 de desembre de 2023, anirà a càrrec de l’equip de gestió de Fisabio format per Patricia Martínez, gestora de projectes d’R+D+I i responsable de la Unitat de Ciència Oberta; Paula Pastor, gestora d’R+D+I i Participació Ciutadana, i Silvia Fajardo, gestora de Projectes R+D de Fisabio.

Patricia Martínez Galisteo assegura que amb la posada en marxa del projecte es pretenen desenvolupar noves solucions per a previndre i millorar la salut mental i el benestar de les dones embarassades, així com crear més conscienciació i implicació del personal sanitari i les famílies en el procés.

Ciència Ciutadana

El projecte Menina ha sigut seleccionat per a incorporar-se a l’Accelerator Programme de la iniciativa europea Impetus for Citizen Science, que es finança amb el programa Horitzó Europa.

A més, s’ha creat dins de l’estratègia de Ciència Ciutadana de la Fundació Fisabio per a impulsar la participació de la ciutadania de manera activa en les investigacions científiques, contribuint a la cocreació i els processos col·laboratius amb tot l’àmbit sanitari.

Impetus impulsa projectes de ciència ciutadana a través de diverses convocatòries obertes. En la primera va rebre 215 propostes, entre les quals es trobava el projecte Menina, que finalment ha sigut seleccionat junt amb 34 projectes més de tot Europa. El finançament de Menina ascendeix a 20.000 euros per a dur a terme el projecte durant els sis mesos següents. El programa d’acceleració Impetus es completa amb un pla de mentoria i formació en ciència ciutadana i participativa que rebrà cada projecte.

Continuïtat del projecte

El projecte preveu la incorporació de diverses mostres de població i casuístiques. A més, l’equip que forma part del projecte Menina espera introduir amb èxit en la pràctica clínica les solucions obtingudes, i reproduir-les en tot l’àmbit sanitari.

D’altra banda, es continuarà treballant per a obtindre una metodologia adequada que servisca per a expandir els processos de ciència ciutadana com a estratègia transversal en la investigació.

Galeria d'imatges