Detalle nota de prensa - Comunica GVA
El Departament de Salut de Sant Joan organitza el primer concurs nacional de relats per a promoure la seguretat de pacients a casa i en centres sanitaris
- El certamen Comparteix la teua història, protegint vides… promovent confiança es desenvolupa en col·laboració amb el projecte europeu Overgend
- S’hi poden presentar històries escrites o en format d’àudio i un jurat internacional atorgarà tres premis
- Les narracions es poden enviar fins al 17 de setembre
Amb l’objectiu de destacar el valor de la cooperació entre pacients, persones cuidadores i conjunt de professionals sanitaris per a assolir una atenció més segura, tant a casa com en centres sanitaris, el Departament de Salut Alacant-Sant Joan d’Alacant i el projecte europeu Overgend organitzen el primer concurs nacional de relats Comparteix la teua història, protegint vides… promovent confiança.
Amb el lema Donem veu als pacients l’Organització Mundial de la Salut (OMS) celebra, el 17 de setembre, el Dia Mundial de la Seguretat del Pacient.
La responsable del Servei de Medicina Preventiva de l’Hospital Sant Joan d’Alacant ha indicat que tots els anys “ens sumem a aquesta iniciativa de l’OMS i en aquesta edició hem decidit fer aquest concurs, en el qual volem fer veure com els pacients són una part activa i la seua cooperació amb els professionals sanitaris és fonamental per a potenciar una assistència sanitària més segura”.
“Reduir al mínim acceptable els danys innecessaris relacionats amb l’atenció a la salut” és la definició que l’OMS dona a la seguretat del pacient. El certamen està obert tant a pacients com a persones cuidadores i professionals sanitaris, així com aquelles persones que treballen en l’entorn sanitari.
Les persones participants han de compartir les seues experiències personals sobre atenció i cura al pacient de manera segura. El catedràtic de Psicologia de la Salut de la UMH, José Joaquín Mira, que és un dels coordinadors del projecte Overgend, ha assenyalat que implicar tots els actors que intervenen en la cura de la salut “és bàsic, hem de tindre en compte que, per exemple, el 5 % dels errors de medicació que es produeixen en la llar acaben en Toxicologia o en Urgències”.
Així, les persones participants poden compartir les seues històries, tant de forma escrita, amb un màxim de 750 paraules, com a través d’un àudio de duració màxima de 3 minuts. Entre el llistat de temes proposats, a més de com assegurar-nos de prendre bé la medicació, se’n suggereixen altres: com ara evitar caigudes, com es potencia la comunicació entre els professionals i els seus cuidadors, com evitar infeccions, com preparar la meua visita al metge, etc.
S’han establit tres premis per un import de 500, 300 i 200 euros als tres millors relats. Un jurat internacional, format per experts en seguretat del pacient de sis països europeus (Espanya, Croàcia, Finlàndia, Portugal, Eslovàquia i Alemanya), seleccionarà les persones guanyadores.
Les persones que hi participen obtindran, així mateix, un diploma i les 20 millors històries seran exposades del 18 de setembre fins al 30 d’octubre al vestíbul de l’hospital de Sant Joan d’Alacant. A més, amb els millors àudios s’elaborarà un pòdcast.
Els relats es poden presentar fins al 17 de setembre de 2023 a través de la pàgina web del Departament de Salut Alacant-Sant Joan d’Alacant o entrant en aquest enllaç. També és possible accedir mitjançant un codi QR.
El concurs està obert a la participació de qualsevol persona resident a Espanya, sense límit d’edat. En el cas de les persones menors, els seus pares o tutors legals n’han d’autoritzar la participació. El lliurament de premis se celebrarà el 6 d’octubre a la sala d’actes de l’hospital de Sant Joan d’Alacant.