Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge
Xarxa Centres Dona

Susana Camarero destaca el paper fonamental dels centres Dona “en la protecció integral de les dones víctimes de violència de gènere”

04/08/2023
  • La vicepresidenta segona ha mantingut una reunió de coordinació al Centre Dona 24h de València
  • Durant el primer semestre de l’any, 5.970 dones van acudir als centres Dona de la Comunitat Valenciana i s’hi van realitzar 18.801 atencions

La vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha destacat el paper fonamental que exerceixen els centres Dona 24h en la “protecció integral” de les dones víctimes de maltractaments, i ha reiterat el compromís del nou Consell en la lluita contra la violència de gènere i en l’atenció a les víctimes, “a qui col·locarem per damunt de tota la resta”.

Susana Camarero ha assenyalat que la creació, dins de l’organigrama del departament que dirigeix, d’un comissionat per a la Lluita contra la Violència sobre la Dona “és una mostra clara de la prioritat que tindran les accions i les polítiques que desenvoluparem en aquest àmbit” i, en aquest sentit, ha posat l’accent en la importància de la “formació i la sensibilització de la població jove i adolescent” i en la necessitat de posar en marxa “mesures de prevenció entre la joventut”.

La vicepresidenta segona ha mantingut una reunió de coordinació amb les professionals del Centre Dona 24h de València per a escoltar les necessitats i les propostes de l’equip del centre. A la trobada han assistit també la secretària autonòmica d’Igualtat i Diversitat, Asunción Quinzá, i el comissionat per a la Lluita contra la Violència sobre la Dona, Felipe del Baño.

Després de la reunió, Susana Camarero ha visitat les instal·lacions del centre i del servei d’atenció telefònica permanent, que hi està situat, i ha pogut conéixer de primera mà la tasca diària que duen a terme les professionals, especialment en els mesos d’estiu, una època molt complicada, “ja que, històricament, hi augmenten els casos de violència de gènere”.

Balanç del primer semestre

La Xarxa de Centres Dona 24 hores i Centres Dona Rural i d’Interior ha dut a terme durant el primer semestre de l’any un total de 18.801 atencions i 5.970 dones han acudit a aquests centres.

Aquests centres, de caràcter ambulatori, ofereixen atenció integral i especialitzada a dones víctimes de maltractaments físics o psíquics, abusos o agressions sexuals i assetjament sexual en l’àmbit laboral o educatiu, així com als seus fills i filles, a través d’una atenció social, psicològica i jurídica, tant en situació de crisi com d’assessorament o de teràpia en seguiment, a escala individual i grupal.

Els centres, atesos per un equip interdisciplinari, ofereixen acolliment i escolta, puntual i permanent; informació sobre els drets que assisteixen les víctimes, i sobre els recursos existents per a afrontar la situació, i ajuda professional per a pal·liar o superar les conseqüències del maltractament a través d’una intervenció psicosocial i grupal.

Les professionals atenen les necessitats de la víctima, valoren la situació de violència, el seu risc físic i psicològic, establint la intervenció psicosocial i la informació i l’assessorament jurídic adequat a les necessitats que cada dona planteja.

La Xarxa compta amb centres a València, Alacant, Castelló de la Plana, Dénia i Torrevieja, i serveis itinerants a Elda, Yátova, Segorbe, Sant Mateu i Xàtiva, que ofereixen informació, prevenció i atenció psicosocial de la violència de gènere i per a la promoció de la igualtat de les dones en aquestes zones.

Quant al personal dels centres, la xarxa compta amb un total de 196 professionals amb formació especialitzada en matèria d’igualtat entre dones i homes i en les formes de violència contra les dones per raó de gènere.

D’aquesta manera, tots els centres tenen un coordinador o coordinadora i professionals dels camps de l’advocacia, el treball social, la psicologia, l’educació social, la integració social i personal administratiu.

Atencions realitzades

Del total de 5.970 dones ateses en el primer semestre de 2023, n’acudien 1.891 per primera vegada, 3.573 casos eren d’anys anteriors i 506 casos, represos. De totes elles, el 69,8 % van interposar denúncia.

Així mateix, de les 18.801 atencions que s’hi van dur a terme, en van ser 2.783 a través del servei itinerant dels centres Dona Rural, 10.829 es van fer de manera presencial, 5.108 de manera telefònica i 81 mitjançant videotrucada.

Pel que fa a l’atenció telefònica, des del número gratuït 900 580 888 es van atendre 34.431 telefonades en els primers sis mesos de l’any.

Classes d’actuacions

La problemàtica més freqüent ha sigut el maltractament físic i psíquic, amb un total de 1.343 casos, seguit dels maltractaments psíquics, amb 409.

Quant a les problemàtiques relacionades amb la violència sexual, 124 dones van ser ateses per agressió sexual, 20 de les quals menors d’edat, i en 78 casos s’havia presentat denúncia. Per assetjament sexual van ser ateses un total d’11 dones.

Així mateix, s’hi han atés dues dones víctimes de tràfic i dos casos de matrimoni forçat.

L’informe corresponent al primer semestre de 2023 reflecteix també que en la Xarxa de Centres Dona es van atendre psicològicament un total de 544 fills i filles de dones víctimes de violència de gènere.