Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Sagunt a Escena

Belén Rueda encarna a Salomé en una reflexió sobre el poder de la seducció a càrrec de Magüi Mira

25/08/2023
  • Xampatito Pato representarà l'espectacle de malabars i clown ‘Só’ a la plaça Tarongers
  • El grup El Diluvi posarà punt final al festival amb la fusió de rumba, cúmbia, reggae i música valenciana a la Glorieta

La recreació i posada en escena de la mítica història de 'Salomé' serà la responsable de clausurar el festival Sagunt a Escena al Teatre Romà demà, 26 d'agost. La directora valenciana Magüi Mira assumeix la direcció d'aquesta gran producció, que compta amb l'actriu Belén Rueda en el paper de la princesa bíblica que va ordenar la decapitació de Juan Bautista.

La proposta, que es va estrenar en el Festival de Mèrida el passat 9 d'agost, compta amb nou intèrprets en escena, entre els quals destaquen noms com Luisa Martín, Juan Fernández i Sergio Mur en la revisió de la història d'aquest arquetip femení del primer segle de la nostra era.

“Salomé, perduda en el cap del seu estimat Joan el Baptista, pateix. Rebutjada per ell es transforma en una dona sagnant. La princesa, expressió del poder sensual absolut, extrema el seu desig pel Baptista. Un desig que es desborda en mort, perquè el sexe té el poder de moure el món, estimar-lo i destruir-lo”, descriu Mira, que al·ludeix a la trama d'aquest mite com un recordatori de la necessitat de controlar els impulsos més primaris.

Malabars i fusió musical en l'Off Romà

Aquest mes d'agost, el festival també s'ha expandit pels carrers, les places i els centres culturals de Sagunt en el seu apartat Off Romà, que arriba al final el 27 d'agost amb dos espectacles: un de circense i un altre de musical.

L'artista gallec Jesús Velasco, conegut com Xampatito Pato, acostarà l'espectacle d'elements circenses i clown ‘Só’ a les 20 hores a la plaça de Tarongers. El seu obsessiu i meticulós personatge s'enfronta a una bona quantitat de cubs amb els quals ha d'aconseguir l'anhelat ordre i equilibri en una acció tan frenètica com delirant. El multipremiat espectacle està protagonitzat per un ésser únic en la seua espècie, envoltat d'una infinitat de caixes amb les quals juga per a donar ordre al seu món.

La guinda al 40 aniversari la posarà, a les 21 hores a la Glorieta, una fusió de cúmbia, reggae, rumba, folk i música d'arrel valenciana a càrrec del grup El Diluvi, artífexs d'un mestissatge mediterrani que s'ha convertit en un èxit absolut dins del territori i fora.

Sagunt a Escena és un festival organitzat per l'Institut Valencià de Cultura, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sagunt i l'àrea de teatres de la Diputació de València.

La 40 edició se celebra del 3 al 27 d'agost de 2023 al Teatre Romà i altres espais de Sagunt. Les entrades dels espectacles del Teatre Romà poden adquirir-se en la pàgina de Sagunt a Escena de Sagiy també en les taquilles físiques del Teatre Rialto a València i de l'Ajuntament de Sagunt.

Sagunt a Escena compta amb el patrocini de Sagunt es Viu; la Regidoria de Turisme de Sagunt; Turisme GVA; Caixa Popular; l'Autoritat Portuària de València; Saggas i Fertiberia. A més, hi col·laboren Adetursa; NPS; Valencia Plaza; Coca-Cola; Rodalia Renfe; Adif i Botigues de l'Estació.