Justícia i Interior
Flora i fauna

L’1·1·2 atén 11.307 telefonades sobre animals abandonats i espècies protegides en 2023

15/08/2023
L’1·1·2 atén 11.307 telefonades sobre animals abandonats i espècies protegides en 2023
  • El 58 % dels avisos correspon a animals domèstics, el 24 % a espècies protegides i el 9 % a bresques d’abelles o vespes
  • Juliol ha sigut el mes de l’any en què més incidents per flora i fauna s’han gestionat, amb un total de 2.455

El telèfon d’Emergències de la Generalitat 1·1·2 Comunitat Valenciana ha rebut, des de l’1 de gener fins al 15 d’agost de 2023, un total d’11.307 telefonades relacionades amb el rescat d’animals i altres qüestions relatives a la fauna i flora. El nombre més gran de trucades, en concret 11.177, estan relacionades amb animals, seguides dels incidents per contaminació (81) i flora (40).

Més de la meitat dels incidents, el 58 %, estan relacionats amb la pèrdua o l’abandó d’animals domèstics. S’hi inclouen també supòsits d’agressió i maltractament, mascotes que han quedat atrapades o que mostren un comportament violent. Un 24 % dels serveis estan relacionats amb espècies protegides, que es troben atrapades en llocs de difícil accés o estan ferides, i un 9 % de les telefonades correspon a bresques d’abelles o vespes en immobles/edificis o en via pública.

La infracció de la normativa de caça esportiva i la pesca il·legal suposen l’1 % de telefonades restants, que recullen avisos sobre l’exercici d’aquestes activitats en zones no permeses, fora de temporada, sense llicència o d’espècies prohibides.

Augment d’incidents a l’estiu

La detecció d’animals marins, vius o morts, tant en terra com en aigües costaneres, representa el 2 % de les telefonades. Es tracta d’albiraments de cetacis (balenes, dofins i orques), tortugues marines, taurons, tintoreres o meduses. Els incidents relacionats amb aquesta mena d’espècies augmenten en els mesos d’estiu i se n’han gestionat 66 al juny i 48 al juliol.

Pel que fa als mesos de l’any, juliol és el que concentra una quantitat més gran d’incidents, amb un total de 2.426 trucades gestionades. Hi segueix juny, amb 2.439 telefonades, i maig amb 1.552. En la distribució provincial, València ha rebut 5.134 incidents, Alacant 4.650 i Castelló 1.447.

Per a cada classe d’incident el telèfon d’Emergències 1·1·2 de la Generalitat té assignat un protocol diferent. En alguns casos, l’avís es deriva al Centre de Recuperació de Fauna de la Comunitat Valenciana; en uns altres, a la Guàrdia Civil o a la Policia Local. Altres organismes que col·laboren en aquestes actuacions són el Centre de Coordinació de Salvament Marítim o l’Àrea de Recuperació i Conservació d’Animals del Mar (ARCA) de la Fundació Oceanogràfic.

Galeria d'imatges