Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació
Personal docent

Educació publicarà una nova resolució per a esmenar els errors detectats en l’adjudicació de places de docents

14/08/2023
Educació publicarà una nova resolució per a esmenar els errors detectats en l’adjudicació de places de docents
  • S’han detectat problemes informàtics i una mala planificació de l’equip de l’anterior Conselleria
  • Rovira defensa que és una decisió responsable, perquè és “la nostra obligació garantir els drets dels participants en un procés administratiu” 

La Conselleria d’Educació publicarà una resolució per a esmenar els errors detectats en l’adjudicació de places de docents. Així s’ha acordat hui després d’una reunió mantinguda amb tècnics de la Conselleria i de la qual es retrà compte al llarg del dia de hui als sindicats.

El conseller d’Educació, José Antonio Rovira, ha defensat la publicació d’una nova resolució “després de detectar errors en les prioritats de l’adjudicació”. “És la nostra obligació garantir els drets dels participants en un procés administratiu, i una vegada que hem tingut coneixement dels errors hem actuat per a donar garanties absolutes”, ha explicat. La correcció d’errors de la resolució es publicarà al més prompte possible i garantirà els drets dels peticionaris.  

Per a fer aquest pas s’ha recaptat un informe elaborat pel servei d’Informàtica per a la gestió educativa de la DGTIC (Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions), en el qual es posa de manifest que el procés s’ha vist afectat per una sèrie de fallades informàtiques que han determinat un resultat erroni en la publicació d’algunes adjudicacions. L’informe està datat el 12 d’agost.

Junt amb els problemes informàtics detectats s’han produït altres derivats de la mala planificació de l’equip de la Conselleria anterior, ja que la programació ni es va complir, ni es va executar, ni tampoc es va informar el nou equip de la Conselleria de la situació en la qual estava el procés. En aquest punt, el conseller ha agraït al personal de la Conselleria “l’esforç que han fet en les últimes setmanes, malgrat tots els problemes que s’han trobat per a dur a terme la seua tasca”.

Així, l’informe assenyala que el procés d’adjudicació d’inici de curs 2023/2024 “no ha sigut igual que en els cursos precedents”. “En els anys anteriors, el procés d’adjudicació de places solia incloure principalment quatre elements: el resultat del concurs de trasllats, les comissions de servei concedides, els docents que han superat les pràctiques (que van traure plaça en l’oposició de l’any anterior) i els docents que venen de l’oposició d’any en curs; a més de l’adjudicació al professorat interí. El procés actual, a més de tot això, s’ha complicat amb dos elements singulars que han impactat seriosament: el concurs d’estabilització de funcionaris interins i el canvi de cos dels professors tècnics de Formació Professional”, s’hi indica.

Així mateix, l’informe recull que el concurs d’estabilització de funcionaris “ha suposat que milers de docents interins canvien la seua relació jurídica a funcionaris de carrera, sense passar pels processos habituals d’oposició i pràctiques. Això ha suposat desenvolupar programes informàtics a propòsit molt diferents dels que habitualment s’han utilitzat, que se salten algunes validacions sobre les dades establides”.

També es recull en l’informe que “el canvi de cos de professors tècnics d’FP ha implicat tres processos addicionals de milers de docents. En primer lloc, una recodificació de totes les especialitats que tenen els docents afectats del cos 3. En segon lloc, tots els funcionaris de carrera del cos a extingir de professors tècnics d’FP (anomenat cos 3) han passat, bé al cos de Secundària (anomenat cos 2), bé al nou cos de sectors singulars (anomenat cos P), depenent de si tenen un grau universitari o no el tenen. En tercer lloc, tant els que han passat al cos 2 com els que han passat al cos P han de poder optar a les mateixes places, cosa que no havia ocorregut mai. Aquests condicionants impacten seriosament sobre els programes informàtics existents i les dades emmagatzemades en les bases de dades, i s’estableixen requisits totalment nous i imprevistos”.

L’informe assenyala, així mateix, que aquests dos elements singulars “es van dur a terme, i així ha sigut la realitat, amb la urgència que imposaven els terminis establits per la Direcció General de Personal Docent (DGPD) i aquesta urgència no va donar molt de marge per a una anàlisi exhaustiva dels procediments ni, per tant, unes proves necessàries dins del termini i en la manera que cal. No es va poder valorar convenientment dins del termini i en la manera que cal l’impacte i les conseqüències sobre les dades dels sistemes informàtics existents”.

S’apunta, a més, que des de la Direcció General de Personal anterior “no es va actuar correctament, ja que no es va sol·licitar la implementació de les actualitzacions dels programes informàtics que pogueren suportar els nous procediments”. Així, en l’informe s’indica que el procés “es va fer sobre la marxa i sense haver-hi un control de qualitat i sense que es poguera fer una prova prèvia necessària que haguera garantit el funcionament correcte del sistema”. A conseqüència de la falta d’actualització del sistema informàtic s’han produït errors, com ara que algunes dades es van introduir en camps que no eren vàlids, la qual cosa va generar una ordenació incorrecta dels opositors de 2023.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaraciones de la directora general de Personal Docente, Sonia Sancho