Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Parcs naturals

La Conselleria de Medi Ambient constata que l’espàtula nidifica per primera vegada a la Comunitat Valenciana

20/08/2023
La Conselleria de Medi Ambient constata que l’espàtula nidifica per primera vegada a la Comunitat Valenciana
  • Cinc d’aquestes aus aquàtiques han criat al Parc Natural del Fondo (Alacant)
  • El director general de Medi Natural i Animal, Raúl Mérida, adverteix “la bona salut de la qual gaudeix aquest espai protegit en què destaca la coexistència entre els usos tradicionals i la conservació”

La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori ha constatat que cinc exemplars d’espàtula s’han reproduït per primera vegada a la Comunitat Valenciana, concretament al Parc Natural del Fondo. Fins ara, aquesta espècie d’au aquàtica únicament s’havia observat com a au de pas i en un nombre escàs.

El director general de Medi Natural i Animal, Raúl Mérida, ha advertit “la importància que aquesta espècie reproductora haja triat el Parc Natural del Fondo a Alacant, cosa que mostra la bona salut de la qual gaudeix aquest espai protegit en què destaca la coexistència entre els usos tradicionals i la conservació”. Un altre exemple és el cas del Parc Natural de l’Albufera, “que ha batut enguany rècord d’aus aquàtiques hivernants, segons els censos que es fan en aquest espai des dels anys huitanta”, ha recordat el director general.

Així mateix, els tècnics del Servei de Vida Silvestre han informat de l’augment a la Comunitat Valenciana de la colònia d’aus provinents del sud de França, gràcies a l’abundància de recursos tròfics, els nivells adequats d’inundació i la presència de colònies importants de garses que han afavorit l’assentament i la cria d’aquesta espècie al parc.

Continua l’augment gradual d’espàtules al sud d’Alacant

Fins ara, l’espàtula ha sigut una espècie escassa a la Comunitat Valenciana, únicament com a hivernant o au de pas, però sense constància prèvia de la seua nidificació. Cap a finals dels noranta, s’havia observat de manera ocasional al Parc Natural de les Salines de Santa Pola.

En la primera dècada del segle XXI, el nombre rarament havia sobrepassat la dotzena d’ocells i solament s’havien obtingut un parell de lectures d’anelles d’espàtules, les dues provinents d’Holanda, una de les quals s’ha pogut observar durant nou hiverns seguits a les Salines de Santa Pola. A partir d’aquell moment han augmentat els exemplars, possiblement vinculats a una colònia reproductora a la Camarga (sud de França).

L’octubre de 2021 es van observar 57 aus marcades, 50 a les Salines de Santa Pola i 7 al Fondo, 52 de les quals havien nascut a la Camarga i 5 a Holanda. Altres procedències que s’han registrat són un exemplar anellat a Dinamarca i un altre a Croàcia, i un jove exemplar marcat als marenys de l’Odiel (Huelva). Aquestes tres aus han sigut observades al Fondo.

Més recentment, ha continuat l’augment gradual d’espàtules al sud d’Alacant. D’aquesta manera, en 2020 s’han apreciat els censos màxims de 292 espàtules a les Salines de Santa Pola o les 327 aus censades en 2021.

En l’última dècada s’ha vist incrementada la presència de l’espàtula al Parc Natural del Fondo a causa de l’abundància de peixos en aquest aiguamoll, així com aus durant els períodes estivals.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaracions del director general de Medi Natural i Animal, Raúl Mérida