Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca
Control de plagues

José Luis Aguirre demana al ministre Planas que actue per a frenar l’expansió de plagues en cítrics importats

22/08/2023
  • El conseller d’Agricultura insta a incloure en l’agenda de la Comissió Europea la revisió reglamentària i el reforç dels requisits fitosanitaris per a la importació de cítrics
  • Subratlla la necessitat de racionalitzar l’ús de plaguicides, “per raons de salut i protecció ambiental”, en productes que s’importen a la UE i suposen un greuge comparatiu per a la producció local

El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, ha enviat una carta al ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, per a traslladar-li la seua preocupació, i la de tot el sector, per la detecció de plagues i malalties en productes vegetals importats de països tercers durant el mes de juliol.

En la seua carta, Aguirre reclama una revisió dels requisits fitosanitaris d’importació per a frenar i previndre l’expansió de plagues, així com revisar els acords comercials entre la Unió Europea (UE) i països i àrees economicocomercials com el Brasil, dins de Mercosur, o Sud-àfrica.

Falsa arna en cítrics

En concret, adverteix dels primers casos de la plaga de quarantena de la falsa arna (Thaumatotibia leucotreta) en pomelos i mandarines de Sud-àfrica, cítrics que no tenen l’obligatorietat del tractament en fred de les taronges, però que, “en vista dels resultats, en caldria plantejar l’obligatorietat”. El risc d’introducció de la plaga també creix en roses importades a la UE per part de països no lliures de la falsa arna o en magranes procedents de Sud-àfrica i Israel.

Aguirre proposa “concretar el port d’entrada abans de partir cap a un país europeu” i facilitar el rastreig de lots, perquè les autoritats competents dels països membres de la UE puguen accedir a les dades dels contenidors i consultar quins tractaments s’han realitzat als països d’origen.

Taca negra

Un altre assumpte que “preocupa especialment” és la introducció de la taca negra Phyllosticta citricarpa en cítrics procedents de països com ara Egipte, “no només per tractar-se del segon país de la conca mediterrània en el qual s’ha detectat aquesta terrible malaltia”, sinó perquè “ha quedat evidenciada” l’aportació de declaracions fitosanitàries d’exportació a la UE de fruits lliures d’aquesta plaga.

Per al conseller, “urgeix revisar les condicions en què la UE està permetent la importació massiva de cítrics de països de l’hemisferi sud i vigilar el nou i creixent desafiament fitosanitari que significa la importació, en augment, de cítrics procedents de determinats països mediterranis no lliures d’aquesta malaltia”. Es tracta, hi afig, d’“un risc inassumible que hauria de ser controlat amb mesures eficaces que eviten l’entrada de fruita infectada”.

“No parlem d’una qüestió estètica de la fruita importada, parlem de risc greu de pèrdua de salut vegetal” i de “danys econòmics, socials i ambientals molt greus, juntament amb altres plagues i malalties”, explica el conseller.

Per tot això, urgeix adequar el marc normatiu, així com implementar el tancament automàtic de les importacions quan s’intercepte aquesta malaltia. També subratlla la necessitat de racionalitzar l’ús de plaguicides, “per raons de salut i protecció ambiental”, en productes que s’importen a la UE, que suposen un perill per a la salut i un greuge comparatiu de “la nostra producció local”, ja que “els productes que s’importen no es veuen obligats a complir els nostres objectius”.

Galeria d'imatges